D Cornz, Produk berasaskan Ekstrak Jagung yang pertama di Malaysia.
PRODUK 100% BUMIPUTERA,
dipasarkan oleh Sahabat Roselle Marketing.
Sila hubungi Hotline SRM, Encik Yusuf, 0197703029.
Peluang menambahkan pendapatan anda bersama Sahabat Roselle Marketing.
Sila hubungi Hotline SRM, Encik Yusuf, 0197703029.
D`CORNZ Goat Milk
RM 38.00
BERAT BERSIH : 21gm x 15 sachet
Bahan Kandungan:
Susu Kambing, Teh Ceylon (Green Tea) & Ekstrak Jagung
KEBAIKAN & KHASIAT SUSU KAMBING
Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa komposisi dalam kandungan susu kambing mempunyai banyak kebaikan untuk manusia berbanding susu lembu atau sebarang jenis susu. Antara kebaikan susu kambing untuk kesihatan manusia boleh dihuraikan seperti berikut:
Susu Kambing Mudah Hadam
· Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.
· Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer & gastric.
Alahan Laktosa
· Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah
· Susus kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.
Susu Kambing Bersifat Alkali
· Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.
· Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.
Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
· Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.
Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
· Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.
Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
· Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
· Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).
Susu Kambing – Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
· Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.
· Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
· Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
· Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).
· Susu kambing juga mengandungi factor anti barah.
KHASIAT TEH CEYLON (Green Tea)
Amalan meminum teh khususnya di kalangan masyarakat China dan Jepun telah diamalkan lebih dari 5000 tahun dahulu. Teh dalam masyarakat mereka bukanlah sahaja setakat simbol peradaban sosial malah merupakan elemen penting di dalam penjagaan kesihatan mereka.
Menurut hikayat lama China, teh ditemui secara kebetulan oleh Maharaja Shen Nung apabila beberapa helai daun teh gugur dan jatuh ke dalam cawan air panas Maharaja. Aroma dan perisa minuman tersebut telah menyebabkan beliau mengisythiarkan teh sebagai minuman rasmi dan seterusnya telah mengesyorkan teh sebagai penawar bagi pelbagai masalah kesihatan seperti masalah buah pinggang, demam dan tumor.
Mungkin pada masa itu cadangan Maharaja Shen Nung tidak masuk akal tetapi kini kajian sains telah membuktikan fakta-fakta tersebut ada kebenarannya.
Khasiat dan keistimewaan teh telah diaplikasi terutamanya oleh sami-sami Buddha pada masa itu. Teh membantu mereka berjaga bagi bermeditasi. Mereka juga mempercayai bahawa teh ini mempunyai kuasa penyembuhan.
Polyphenols
Merupakan elemen biokimia yang terdapat di dalam daun teh dan mempunyai sebatian Flavenoid. Flavenoid ini juga terdapat di dalam sayuran dan buah-buahan dan merupakan agen anti–oksida. Polyphenol mampu menaikkan bilangan sel darah putih yang berfungsi sebagai penghalang jangkitan. Oleh yang demikian, sistem imun badan manusia lebih kuat. Flavenoid yang merupakan agen anti-oksida mampu menghalang strok dan serangan sakit jantung. Ia mampu memperkuatkan saluran darah dan mengurangkan kadar kolestrol di dalam pengedaran darah.
Minyak Harum
Minyak ini terhasil melalui percampuran kimia dalam daun teh yang dapat menghasilkan aroma dan keharuman.
Vitamin dan Nutrien
Vitamin C terdapat dengan banyaknya di dalam teh hijau. Menurut kajian2 cawan kecil teh hijau mempunyai vitamin C sebuah gelas besar jus oren, teh juga mempunyai nutrien seperti manganese, pottasium, niacin dan asid folik.
Teh hijau {green tea} merupakan bentuk teh yang paling popular di kalangan penduduk China dan Jepun mempunyai khasiatnya tersendiri. Penyelidikan mendapati ia mempunyai Flavenoid EGC yang mampu mengubati penyakit kanser. Kajian yang dibuat oleh Shizuoka Hamamatsu College penduduk yang tinggal di kawasan penanaman teh mempunyai kadar kematian yang lebih rendah jika dibandingkan dengan kawasan lain. Shizuoka Prefecture sebuah kawasan penanaman teh yang menghasilkan 40,000 metrik ton teh setahun secara relatifnya mempunyai kadar kematian akibat kanser yang jauh lebih rendah jiika di bandingkan dengan kawasan lain di Jepun.
Saintis berpendapat bahawa daun teh hijau {green tea} ini mempunyai unsur Catechin, sejenis Polyphenal ynag membantu badan manusia menghindarti risiko kanser. Kajian yang telah dilakukan ke atas unsur Catechin ini telah mendapati unsur ini mampu membunuh Helibactur; iaitu sejenis bakteria yang merupakan sumber kanser perut.
Para saintis barat juga tidak ketinggalan dalam mengkaji khasiat daun teh ini. Para saintis di Case Western Reserve University di Cleveland mendapati daun teh hijau sangat berkesan dalam menghalang kanser kulit sebanyak 90%.
Selain itu, beberapa faedah lain meminum teh yang telah ditemui. Para doktor gigi mengesyorkan meminum teh kerana ia kaya dengan fluorida. Fluorida mampu memperkuatkan enamel gigi malah tulang-tulang badan sekaligus, ini mengurangkan risiko Osteoperosis. Polyphenol yang ditemui dalam teh hijau pula di dapati mengurangkan bakteria di dalam mulut. Teh juga dikatakan mampu meningkatkan konsentrasi dan daya tumpuan manusia.
Perubatan Ayurveda turut mempraktikkan khasiat teh hijau ini. Para pengamal Ayurveda sering mengesyorkan kepada pesakit mereka agar mengamalkan amalan meminum teh hijau. Para pengamal Ayurveda berpendapat bahawa teh hijau ini dapat mengelakkan kanser seperti kanser perut, kulit dan pelbagai penyakit lain. Para pesakit mereka digalakkan menambil 2 cawan teh hijau bagi mendapat manfaatnya. Malah ada kebudayaan yang mengesyorkan meminum teh kerana ia dipercayai dapat meningkatkan usia serta mempunyai kuasa pencegahan dan pemulihan penyakit.
Teh dari sebuah simbol tradisI kini telah berkembang penggunaannya di dalam cara hidup dan perubatan moden.
KHASIAT JAGUNG
· Amat kaya dengan protein, kalsium, betakerotina, fosforus, zat besi, serat tinggi mengandungi vitamin A, B1, B5, C dan K yang baik untuk kesihatan. Jagung juga mampu menurunkan tekanan darah dan kadar kolestrol serta melawaskan pembuangan air kecil dan besar.
· Mengandungi karbohidrat yang memberikan tenaga segera kepada tubuh.
· Bagi pengidap diabetes, jagung mampu menurunkan serta mengimbangi kadar gula dalam darah.
· Asid folat di dalam jagung dapat mencegah kacacatan pada bayi ketika dilahirkan. Sangat disarankan kepada penghidap anemia.
· Karotenoid yang dikenali sebagai Zeaxantin di dalam jagung sangat baik untuk mata dan berfungsi sebagai anti-katarak serta mampu melindungi retina dari masalah ‘Kemerosotan Maskular Berkaitan Umur’ (AMG-Age Mascular Digeneration) yang berisikio menjadi buta.
Maklumat Nutrisi
Item | Setiap 100gm |
Tenaga | 450 kcal |
Jumlah Lemak | 13.5 gm |
Karbohidrat | 40.5 gm |
Jumlah Gula | 28.2 gm |
Protien | 4.9 gm |
Siapa yang memerlukan produk ini:
· Kanak-kanak, remaja, orang dewasa, warga emas dan semua orang yang ingin sihat bertenaga serta mereka yang ingin mencegah dan melindungi dari masalah jantung.
· Mereka yang banyak menggunakan daya ingatan, tumpuan serta kuasa minda untuk berfikir seperti para pelajar, guru, pensyarah dan pelajar yang menghafal Al-Quran.
· Para pesakit saraf serta mereka yang mengalami masalah lemah tenaga fizikal & mental, perjalanan darah yang tidak setabil dan sering terlupa.
· Pesakit jantung, darah tinggi, demam kuning dan melibatkan masalah hati, hempedu & paru-paru.
D`CORNZ Tea Goat Milk
RM 38.00
BERAT BERSIH : 21gm x 15 sachet
Bahan Kandungan:
Susu Kambing, Teh Ceylon (Green Tea) & Ekstrak Jagung
KEBAIKAN & KHASIAT SUSU KAMBING
Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa komposisi dalam kandungan susu kambing mempunyai banyak kebaikan untuk manusia berbanding susu lembu atau sebarang jenis susu. Antara kebaikan susu kambing untuk kesihatan manusia boleh dihuraikan seperti berikut:
Susu Kambing Mudah Hadam
· Susu kambing mempunyai molekul protin & lemak yang sangat halus, lembut, serta mudah hadam berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk diet bayi dan juga orang dewasa yang mempunyai masalah penghadaman.
· Disebabkan zarahnya yg halus & sifatnya yang menyah acid, maka sangat sesuai digunakan bagi rawatan ulcer & gastric.
Alahan Laktosa
· Sifat susu kambing yang mudah hadam membolehkan laktosa melalui usus dengan mudah
· Susus kambing mempunyai kandung laktosa 7% lebih rendah berbanding susu lembu. Ianya sangat baik untuk kanak-kanak yg cirit birit & alahan kepada susu lembu & susu tepung.
Susu Kambing Bersifat Alkali
· Ianya mempunyai kandungan pH beralkali. Maka ianya tidak menjana acid dalam darah atau usus. Ianya bertindak meneutralkan acid dalam badan.
· Kandungan acid berlebihan dalam badan menyebabkan kepada penyakit sakit kepala, sakit badan & otot, penurunan berat badan, kandungan gula dalam badan yg tidak seimbang, keletihan dan tekanan darah tinggi.
Susu Kambing Mengandungi Acid Lemak Yang Baik
· Susu kambing mengandungi asid lemak baik (asid capric & caprylic) yg mencegah kesan jangkitan kulat. Asid ini juga membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan tenaga manusia.
Susu Kambing Tidak Membentuk Lendir
· Susu kambing tidak membentuk lender sebagaimana susu lembu dan tiada menimbulkan alahan kepada manusia.
Susu Kambing Kaya Dengan Mineral Selenium
· Kandungan Mineral Selenium yang kaya dalam susu kambing bertindak sebagai bahan bagi membantu sistem ketahanan sel badan manusia dan bahan anti oksida. Selain itu ianya melawan virus secara semulajadi dan mencegahnya dari membiak.
Susu Kambing Kaya Bahan Bioorganic Sodium
· Susu kambing didapati mengandungi Kandungan Bioorganic Sodium yang tinggi. Bioorganic Sodium dikenali dalam rawatan naturopathic sebagai elemen anti penuaan. Bioorganic Sodiem didapati mengurangkan masalah Rheumatoid Arthritis (inflamasi sendi).
Susu Kambing – Keajaiban Untuk Kebaikan Kesihatan
· Susu kambing secara semulajadi mencegah pembiakan organism yang merbahaya dlm badan manusia sekaligus menjadikan kita sihat.
· Kandungan potassium & calcium yg tinggi dalam susu kambing serta kandungan sodium yang rendah dlm susu kambing sangat penting bagi membentuk tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
· Susu kambing mengandungi bahan riboflavin untuk tenaga dan juga boleh merawat simpton penyakit asma, eczema, colic, insomnia dan demam kuning.
· Kandungan silicon dan fluorine yang tinggi dalam susu kambing dapat mencegah penyakit diabetes (kencing manis).
· Susu kambing juga mengandungi factor anti barah.
KHASIAT TEH CEYLON (Green Tea)
Amalan meminum teh khususnya di kalangan masyarakat China dan Jepun telah diamalkan lebih dari 5000 tahun dahulu. Teh dalam masyarakat mereka bukanlah sahaja setakat simbol peradaban sosial malah merupakan elemen penting di dalam penjagaan kesihatan mereka.
Menurut hikayat lama China, teh ditemui secara kebetulan oleh Maharaja Shen Nung apabila beberapa helai daun teh gugur dan jatuh ke dalam cawan air panas Maharaja. Aroma dan perisa minuman tersebut telah menyebabkan beliau mengisythiarkan teh sebagai minuman rasmi dan seterusnya telah mengesyorkan teh sebagai penawar bagi pelbagai masalah kesihatan seperti masalah buah pinggang, demam dan tumor.
Mungkin pada masa itu cadangan Maharaja Shen Nung tidak masuk akal tetapi kini kajian sains telah membuktikan fakta-fakta tersebut ada kebenarannya.
Khasiat dan keistimewaan teh telah diaplikasi terutamanya oleh sami-sami Buddha pada masa itu. Teh membantu mereka berjaga bagi bermeditasi. Mereka juga mempercayai bahawa teh ini mempunyai kuasa penyembuhan.
Polyphenols
Merupakan elemen biokimia yang terdapat di dalam daun teh dan mempunyai sebatian Flavenoid. Flavenoid ini juga terdapat di dalam sayuran dan buah-buahan dan merupakan agen anti–oksida. Polyphenol mampu menaikkan bilangan sel darah putih yang berfungsi sebagai penghalang jangkitan. Oleh yang demikian, sistem imun badan manusia lebih kuat. Flavenoid yang merupakan agen anti-oksida mampu menghalang strok dan serangan sakit jantung. Ia mampu memperkuatkan saluran darah dan mengurangkan kadar kolestrol di dalam pengedaran darah.
Minyak Harum
Minyak ini terhasil melalui percampuran kimia dalam daun teh yang dapat menghasilkan aroma dan keharuman.
Vitamin dan Nutrien
Vitamin C terdapat dengan banyaknya di dalam teh hijau. Menurut kajian2 cawan kecil teh hijau mempunyai vitamin C sebuah gelas besar jus oren, teh juga mempunyai nutrien seperti manganese, pottasium, niacin dan asid folik.
Teh hijau {green tea} merupakan bentuk teh yang paling popular di kalangan penduduk China dan Jepun mempunyai khasiatnya tersendiri. Penyelidikan mendapati ia mempunyai Flavenoid EGC yang mampu mengubati penyakit kanser. Kajian yang dibuat oleh Shizuoka Hamamatsu College penduduk yang tinggal di kawasan penanaman teh mempunyai kadar kematian yang lebih rendah jika dibandingkan dengan kawasan lain. Shizuoka Prefecture sebuah kawasan penanaman teh yang menghasilkan 40,000 metrik ton teh setahun secara relatifnya mempunyai kadar kematian akibat kanser yang jauh lebih rendah jiika di bandingkan dengan kawasan lain di Jepun.
Saintis berpendapat bahawa daun teh hijau {green tea} ini mempunyai unsur Catechin, sejenis Polyphenal ynag membantu badan manusia menghindarti risiko kanser. Kajian yang telah dilakukan ke atas unsur Catechin ini telah mendapati unsur ini mampu membunuh Helibactur; iaitu sejenis bakteria yang merupakan sumber kanser perut.
Para saintis barat juga tidak ketinggalan dalam mengkaji khasiat daun teh ini. Para saintis di Case Western Reserve University di Cleveland mendapati daun teh hijau sangat berkesan dalam menghalang kanser kulit sebanyak 90%.
Selain itu, beberapa faedah lain meminum teh yang telah ditemui. Para doktor gigi mengesyorkan meminum teh kerana ia kaya dengan fluorida. Fluorida mampu memperkuatkan enamel gigi malah tulang-tulang badan sekaligus, ini mengurangkan risiko Osteoperosis. Polyphenol yang ditemui dalam teh hijau pula di dapati mengurangkan bakteria di dalam mulut. Teh juga dikatakan mampu meningkatkan konsentrasi dan daya tumpuan manusia.
Perubatan Ayurveda turut mempraktikkan khasiat teh hijau ini. Para pengamal Ayurveda sering mengesyorkan kepada pesakit mereka agar mengamalkan amalan meminum teh hijau. Para pengamal Ayurveda berpendapat bahawa teh hijau ini dapat mengelakkan kanser seperti kanser perut, kulit dan pelbagai penyakit lain. Para pesakit mereka digalakkan menambil 2 cawan teh hijau bagi mendapat manfaatnya. Malah ada kebudayaan yang mengesyorkan meminum teh kerana ia dipercayai dapat meningkatkan usia serta mempunyai kuasa pencegahan dan pemulihan penyakit.
Teh dari sebuah simbol tradisI kini telah berkembang penggunaannya di dalam cara hidup dan perubatan moden.
KHASIAT JAGUNG
· Amat kaya dengan protein, kalsium, betakerotina, fosforus, zat besi, serat tinggi mengandungi vitamin A, B1, B5, C dan K yang baik untuk kesihatan. Jagung juga mampu menurunkan tekanan darah dan kadar kolestrol serta melawaskan pembuangan air kecil dan besar.
· Mengandungi karbohidrat yang memberikan tenaga segera kepada tubuh.
· Bagi pengidap diabetes, jagung mampu menurunkan serta mengimbangi kadar gula dalam darah.
· Asid folat di dalam jagung dapat mencegah kacacatan pada bayi ketika dilahirkan. Sangat disarankan kepada penghidap anemia.
· Karotenoid yang dikenali sebagai Zeaxantin di dalam jagung sangat baik untuk mata dan berfungsi sebagai anti-katarak serta mampu melindungi retina dari masalah ‘Kemerosotan Maskular Berkaitan Umur’ (AMG-Age Mascular Digeneration) yang berisikio menjadi buta.
Maklumat Nutrisi
Item | Setiap 100gm |
Tenaga | 450 kcal |
Jumlah Lemak | 13.5 gm |
Karbohidrat | 40.5 gm |
Jumlah Gula | 28.2 gm |
Protien | 4.9 gm |
Siapa yang memerlukan produk ini:
· Kanak-kanak, remaja, orang dewasa, warga emas dan semua orang yang ingin sihat bertenaga serta mereka yang ingin mencegah dan melindungi dari masalah jantung.
· Mereka yang banyak menggunakan daya ingatan, tumpuan serta kuasa minda untuk berfikir seperti para pelajar, guru, pensyarah dan pelajar yang menghafal Al-Quran.
· Para pesakit saraf serta mereka yang mengalami masalah lemah tenaga fizikal & mental, perjalanan darah yang tidak setabil dan sering terlupa.
· Pesakit jantung, darah tinggi, demam kuning dan melibatkan masalah hati, hempedu & paru-paru.
D`CORNZ Royalle
RM 49.90
BERAT BERSIH : 10gm x 20 sachet
D’CORNZ ROYALLE (Daya Ingatan, Tumpuan, Pelembut Hati)
KHASIAT JAGUNG
· Amat kaya dengan protein, kalsium, betakerotina, fosforus, zat besi, serat tinggi mengandungi vitamin A, B1, B5, C dan K yang baik untuk kesihatan. Jagung juga mampu menurunkan tekanan darah dan kadar kolestrol serta melawaskan pembuangan air kecil dan besar.
· Mengandungi karbohidrat yang memberikan tenaga segera kepada tubuh.
· Bagi pengidap diabetes, jagung mampu menurunkan serta mengimbangi kadar gula dalam darah.
· Asid folat di dalam jagung dapat mencegah kacacatan pada bayi ketika dilahirkan. Sangat disarankan kepada penghidap
· Karotenoid yang dikenali sebagai Zeaxantin di dalam jagung sangat baik untuk mata dan berfungsi sebagai anti-katarak serta mampu melindungi retina dari masalah ‘Kemerosotan Maskular Berkaitan Umur’ (AMG-Age Mascular Digeneration) yang berisikio menjadi buta.
KHASIAT KURMA
Kurma adalah sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin. Kurma yang dikenali sebagai Phoenix dactylifera L. dari segi saintifik amat berkesan bagi mengubati gangguan usus, di mana ketidakserasian dengan gluten, sejenis protein yang terkandung di dalam bijirin menghalang penyerapan zat-zat makanan secara sempurna. Ia mengandungi sejenis bahan protein serta garam galian yang menghentikan tindak balas luar biasa yang dihasilkan oleh gluten dalam usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara berlebihan. Bagi mengubati penyakit ini bijinya dibuang kemudian dibersihkan sebelum diadun halus dengan setengah gelas air dan lebih mujarab jika dicampur dengan jus lobak merah. Jus kurma juga berkesan untuk mengatasi masalah batuk. Kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong dan sekali gus menghilangkan batuk. Kurma juga boleh digunakan bagi menggantikan gula atau madu untuk tujuan menghilangkan kesan mabuk dan bertindak sebagai penawar racun.
KHASIAT MADU
Rasulullah SAW juga ada berpesan agar seseorang itu berubat dengan madu dan Al-Qur'an. Baginda bersabda (maksudnya): "Ambillah / pergunakanlah olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh iaitu madu dan Al-Qur'an." (Hadis riwayat Ibnu Majah)
Daripada hadith di atas ini, ternyata madu mempunyai keistimewaan yang tersendiri dengan nilai-nilai utama dalam ilmu kesihatan, yang mempunyai zat-zat besi dan vitamin yang kuat. Di samping itu, madu juga dianggap penting kerana memenuhi keperluan tubuh dan cepat memberi tenaga.
Mereka yang mengetahui akan khasiat madu akan menggunakannya secara rutin, hal ini bukan hanya teori tetapi telah dibuktikan daripada beberapa kajian yang telah dilakukan di mana jika ianya diamalkan setiap hari akan mencegah diri daripada pelbagai penyakit dan memberi tenaga yang cukup.
Di samping itu, madu juga seringkali digunakan untuk sampingan sarapan pagi agar tenaga segera siap digunakan dalam menjalankan kerja harian. Madu juga memiliki aroma enak yang meningkatkan selera, sepertimana Rasulullah SAW juga mengamalkannya.
Galakan memakan/ meminum madu di pagi hari ini diperkuatkan lagi dengan satu lagi hadith Nabi SAW. Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda (maksudnya). "Barangsiapa yang menjilat madu sebanyak tiga kali pagi pada setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar."
Dalam perubatan tradisional, madu telah dimanfaatkan untuk menahan luka-luka terbakar pada kulit. Jika diusapkan madu akan dapat mengurangi rasa sakit yang menyengat dan mencegah pembentukan lepuh (melecur) dan cepat sekali menyembuhkan kawasan yang terbakar. Selain itu, memakan madu juga boleh menyembuhkan batuk-batuk yang menganggu dan boleh mencegah daripada kekejangan pada otot tubuh khususnya pada bahagian kaki.
KHASIAT GINGKO BILOBA
Ginkgo biloba telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat proses peredaran darah yang terganggu (circulatory disorders) dan menguatkan daya ingatan. Kajian saintifik sejak bertahun-tahun yang lalu turut menyokong perubatan tradisional ini. Bukti menunjukkan GBE adalah berkesan dalam merawat penyakit yang berkaitan dengan pengurangan aliran darah ke otak yang biasanya berlaku pada individu yang berumur. Kajian makmal menunjukkan GBE memperbaiki peredaran darah dengan membesarkan saluran darah dan mengurangkan kelekitan platlet darah.
Daun ginkgo juga mengandungi dua jenis bahan kimia (flavonoid dan terpenoid) yang dipercayai mengandungi ciri-ciri antioksidan. Antioksidan adalah bahan yang diperlukan oleh tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan membantu mengurangkan atau mencegah kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Kehadiran radikal bebas boleh melumpuhkan sebatian dalam badan yang mengubah membran sel, merosakkan DNA dan juga menyebabkan sel mati. Radikal bebas terjadi secara semulajadi dalam badan tetapi toksin persekitaran (termasuk cahaya UV, radiasi, asap tembakau dan pencemaran udara) juga boleh menambah bilangan zarah-zarah yang rosak. Radikal bebas dipercayai menyumbang kepada masalah kesihatan termasuk sakit jantung dan kanser sebagaimana ia menyebabkan penyakit Alzheimer dan penyakit kronik lain.
Ginkgo Biloba merupakan spesies pokok tertua. Sepohon tunggal ginkgo boleh hidup selama 1000 tahun dan tumbuh sehingga ketinggian 120 kaki. Ia mempunyai ranting/dahan pendek dengan daun berbentuk kipas dan buah yang tidak boleh dimakan yang mengeluarkan bau yang kuat. Buahnya mengandungi biji benih dan terdapat satu laporan keracunan makanan setelah makan biji benih tersebut.
Kajian moden telah memfokus kepada GBE iaitu ekstrak ginkgo biloba yang disediakan daripada daun hijau yang telah kering. Ekstrak ini dipekatkan dan kelihatan lebih efektif secara klinikal dalam merawat masalah kesihatan (terutamanya penyakit yang berkaitan dengan peredaran darah). Lebih 40 komponen yang diekstrak daripada pohon ginkgo telah dikenalpasti tetapi hanya 2 komponen yang dipercayai memberi kesan herba yang bermanfaat kepada manusia iaitu flavonoid dan terpenoid. Flavonoid (seperti quercetin dan rutin) mempunyai kesan antioksidan yang berpotensi tinggi. Kajian makmal menunjukkan flavonoid melindungi saraf, otot jantung, saluran darah dan retina daripada rosak. Manakala terpenoid (seperti ginkgolide) memperbaiki aliran darah dengan mengembangkan saluran darah dan mengurangkan kelekitan platlet.
· Membantu memperbaiki keadaan hipoksia (kekurangan oksigen) terutama pada tisu otak
· Mencegah kejadian edema serebrum akibat trauma hipoksia
· Meringan edema retina dan kecederaan sel-sel pada retina
· Memperlahankan pelepasan reseptor kolinergik muskarinik dan reseptor adrenergik yang
· berkaitan dengan penuaan.
· Membantu meningkatkan daya tumpuan dan ingatan
· Membantu menperbaiki masalah keseimbangan badan
· Meningkatkan pengedaran darah terutamanya ke bahagian peredaran mikro
· Melancarkan aliran darah dengan mengurangkan kelikatan darah
· Berfungsi sebagai antioksidan dan mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas
· Mengelakkan pembekuan darah dengan menindas pembentukan PAF
· Berfungsi melindungi sistem saraf
KHASIAT BUAH PALA
Pala sejenis buah tempatan yang bernilai tinggi dalam nilai perubatan. Kulit arinya merupakan bahan utama untuk membuat minyak sapu atau apa yang disebut salapbagi melegakan masalah kembung dan senak perut, sakit kepala, selsema, disengat serangga dan lenguh-lenguh sendi. Ia berasal dari keluarga Myristicaceae, yang dikenali dengan nama saintifiknya Myristica Fragrans juga merupakan penawar untuk menghilangkan rasa loya, pening-pening atau tanda-tanda lain yang berkaitan dengan pitam. Ia juga dikatakan boleh merangsangkan nafsu syahwat. Bijinyapula mengandungi sejenis minyak yang berkhasiat yang boleh digunakan sebagai salah satu ramuan untuk membuat minyak panas bagi mengubati pelbagai jenis penyakit
KHASIAT MINYAK ZAITUN
Minyak zaitun yang dihasilkan dari pohon zaitun merupakan produk asli hasiltani di benua Asia Kecil dan taburannya bermula dari Iran, Syria dan palestin sehingga keseluruhan Mediterranean semenjak 6,000 tahun yang lalu.Pohon zaitun yang berkat ada disebut dalam Al-Quran, dalam surah An-Nur. Semenjak 1400 tahun yang lalu, Nabi Muhammad SAW telah menasihatkan umat Islam agar menggunakan minyak zaitun untuk kesihatan dan penjagaan badan, di mana Baginda SAW sendiri menggunakannya sebagai minyak rambut.Antara kandungan minyak zaitun adalah fenol, sterol, pigmendan squelen yang memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia.
KEGUNAAN DAN KELEBIHAN MINYAK ZAITUN
· Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet harian
· Menghindari penyakit kardiovaskular dan arteriosclerosis
· Mengelakkan pembentukan batu hempedu (gallstone)
· Membantu penghadaman dan mengurangkan ulser perut
· Antioksidan dan antikanser
· Membantu keseimbangan metablisme tubuh, pertumbuhan tulang dan tubuh yang baik (khasnya bagi kanak-kanak)
· Membekal vitamin E
· Kecantikan (kulit dan rambut)
· Kestabilan asid lemak
· Membekal pelbagai vitamin untuk antipenuaan
· Kegunaan urutan (massage) terapi
· Minyak zaitun baik untuk kesihatan luaran dan dalaman manusia. Vitamin E yang terkandung di dalam minyak zaitun di dapati boleh merendahkan kolestrol LDL (kolestrol jahat), tekanan darah tinggi dan risiko koronori jantung.
KHASIAT MINYAK KELAPA DARA (VCO)
· Tidak membebankan organ pancreas
· Lemak tepu rantai sederhana pendek. (MCFA – mudah dihadam)
· Sudah mula dihadamkan dengan hanya enzim saliva dan diperut (sangat baik untuk mereka yang ada gangguan pencernaan, masalah metabolik, bayi pramatang yang sistem tubuhnya kurang berkembang.
· Dihantar terus ke hati untuk menghasilkan tenaga maksima
· Menghasilkan tenaga segera dengan cepat. Ia boleh melalui sel membran mitochondria tanpa perlu bantuan enzim.
· Sel jadi cekap dan efisien
· Bertindak menghalang pembentukan radikal bebas
· Diproses secara organik. Tidak terhasil trans fatty asid beracun yang merosakkan sistem tubuh
· Tiada kolesterol
· Mengandungi antara 45 – 55 % lauric asid
· Bersifat antivirus, antibakteria, antifungus, anti protozoa.
· Pada kulit, bertindak sebagai perisai tambahan terhadap bahaya sinaran ultra violet (UV)(keremajaan kulit lebih lama) dan penghalang infeksi kuman (mengelakkan jangkitan penyakit kulit) disamping mempercepat pembentukan sel baru(keanjalan dan kelembutan kulit lebih ketara.
· Bertindak sebagai anti kanser dan anti histamine (mengelakkan alahan)
· Meningkatkan metabolisma. (Sel punya lebih tenaga, menjadikan ia lebih cekap dan efisien)
· Meningkatkan daya tahan (endurance)
· Memperbaiki pencernaan. (tidak akan cepat lapar, tidak perlu makan banyak dan berat badan terkawal secara semula jadi.
· Mempermudah pencernaan mineral dan vitamin (baik untuk warga tua.
· Mengurangkan kadar kolestrol – ia sendiri tidak mengandungi kolesterol. Oleh itu ia adalahalternatif terbaik bagi minyak-minyak lain yang mengandungi kandungan kolesterol yang tinggi.
· Mengawal kencing manis - pankrease lebih efisien mengeluarkan insulin sementara sel bekerja lebih cekap mengambil gula darah keperluannya.
· Mengatasi masalah penyakit degeneratif dan masalah usia umur lanjut - anti oksida semulajadi dalam minyak kelapa dara adalah penghambat pembentukan radikal bebas .
· Tidak meningkatkan paras kelekitan platelet dalam darah – mengatasi pembentukan plak pada pembuluh darah yang menjadi antara faktor punca serangan jantung.
· Tubuh lebih tahan serangan penyakit kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.
KHASIAT GARAM BUKIT
Garam bukit merupakan salah satu zat mineral yang berguna untuk kecantikan dan kesihatan serta dipercayai mampu membantu ke arah kesihatan optimum. Daripada 84elemen galian yang terdapat dalam tubuh badan manusia, 72 dipercayai bahan paling penting dalam diet yang sihat dan garam bukit ini mengandungi semua elemen galiantersebut.
Semua galian itu adalah kristal matrik yang sempurna dan bersifat bentuk yang terakhir (caj elektrik). Menurut seorang saintis dan pemenang dua anugerah Nobel, setiap gejala dan penyakit berpunca daripada masalah ketidakseimbangan atau kekurangan zat mineral dalam tubuh.
Garam biasa berbeza dengan garam kristal. Garam biasa atau natrium klorida meningkatkan tekanan darah berbanding garam bukit semula jadi. Garam ini mengandungi 84 elemen galian terpenting. Antaranya klorida yang boleh digunakan oleh badan untuk menghasilkan asid hidroklorik iaitu bahan penting bagi penghadaman.Oleh itu, sedikit garam di ambil sebelum makan dapat mencukupkan asid hidroklorik dalam perut sebelum makanan baru masuk dalam perut. Ini merupakan saranan & sunnah Nabi Muhammad saw.
Perlu diketahui bahawa kesan berbahaya akibat terlalu banyak makan garam itu adalah kerana paras sodium yang tinggi bukannya paras klorida. Bahkan orang yang langsung tidak makan garam mungkin mendapat penyakit akibat kekurangan asid hidroklorik dalam badannya.
Maklumat Nutrisi
Item | Setiap 100gm |
Tenaga | 300 kcal |
Jumlah Lemak | 0.1 gm |
Karbohidrat | 80.5 gm |
Jumlah Gula | 40.2 gm |
Protien | 0.1 gm |
Bahan Kandungan:
Ekstrak Jagung, Ekstrak Gingko Biloba, Ekstrak Buah Pala, Ekstrak Kurma, Ekstrak Kismis, Minyak Zaitun, Minyak Kelapa Dara (VCO), Madu & Garam Bukit.
Adunan Istimewa: Larutan Tinta Zaafaran 30 Juzuk, Air Zamzam, Bacaan Selawatshifa & Bismillah 6 (Sebagai ikhtiar dan medium bagi menambah keberkesanan dan keberkatan).
Siapa yang memerlukan produk ini:
Kanak-kanak, remaja, orang dewasa, ibu-ibu yang mengandung, warga emas serta semua orang yang ingin sihat dan bertenaga serta mereka yang ingin memelihara diri dari masalah saraf dan nyanyuk.
Mereka yang banyak menggunakan daya ingatan, tumpuan serta kuasa minda untukberfikir seperti para pelajar, guru, pensyarah dan pelajar / guru yang menghafal Al-Quran.
Para pesakit saraf serta mereka yang mengalami masalah lemah tenaga fizikal & mental, perjalanan darah yang tidak setabil dan sering terlupa.
Pesakit dibetes, darah tinggi, demam kuning dan melibatkan masalah hati, hempedu & paru-paru.
Paling istimewa untuk ibu-ibu mengandungi bagi memeliharai kandungan dan bakal melahirkan anak-anak yang soleh / solehah yang genius, berilmu, beriman dan beramal.
Istimewa juga untuk mereka yang mempunyai anak-anak yang hyper aktif, degil, tidak mendengar cakap ibubapa, sukar bersolat atau ingkar melakukan amal kebajikan.
Istimewa untuk mereka yang menghadapi masalah sihir, gangguan makhluk halus, gangguan mental, sering rasa takut atau gemuruh.
D`CORNZ O2
RM 38.00
BERAT BERSIH : 70 ml
MAKLUMAT PRODUK AZZURAH D’CORNZ D’CORNZ 02
Dihasilkan daripada ektrak jagung terpilih yang diadunkan bersama pelbagai ekstrak herba yang berkualiti dan diproduksikan di kilang yang bertaraf IMP (Islamic Manufacturing Practice) “Pengamalan Pengilangan Islam”. Bukan sekadar Halal, Bersih, Suci, Terbaik tetapi Berkat (HALAL’LAN TOY’YIBA). D’Cornz O2 merupakan Evolusi Pemangkin Tenaga Semulajadi tanpa bahan kimia bagi melancarkan pengaliran darah dan oksigen di dalam tubuh badan dan otak bagi merangsang tenaga segera dan daya ingatan serta tumpuan yang optimum.
Maklumat Nutrisi
Item | Setiap 100gm |
Tenaga | 250 kcal |
Jumlah Lemak | 0.0 gm |
Karbohidrat | 50.5 gm |
Jumlah Gula | 30.8 gm |
Protien | 0.1 gm |
Bahan Kandungan:
Ekstrak Jagung, Gojiberi, Habbatus Sauda, Minyak Kelapa Dara (VCO), Madu,
Ekstrak Kurma, Ekstrak Kismis & Garam Bukit
Siapa yang memerlukan produk ini:
- Ahli sukan & para etlit.
- Pekerja yang banyak menggunakan tenaga.
- Mereka yang banyak menggunakan daya ingatan, tumpuan serta kuasa minda untuk berfikir seperti para pelajar, guru, pensyarah dan pelajar yang menghafal Al-Quran.
- Para pemandu taxi, bas, kenderaan ringan atau berat yang memerlukan daya tumpuan dan tenaga tambahan.
- Para pesakit saraf serta mereka yang mengalami masalah lemah tenaga fizikal & mental, perjalanan darah yang tidak setabil.