Pages
▼
Tuesday, November 22, 2011
Monday, November 21, 2011
MINYAK KELAPA DARA
MINYAK KELAPA DARA seribu guna menyimpan seribu rahsia
Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.
Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.
Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.
Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.
Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.
Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.
Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.
Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.
Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.
Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.
Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.
Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.
Kajian-kajian dekad seterusnya telah mendapati bahawa minyak kelapa dara memberi pelbagai kesan positif seperti berikut:
- meningkat dan memperbaiki sistem pertahanan badan
- meningkat kadar metabolisma badan
- anti virus, bakteria, kulat dan parasit yang semulajadi
- anti oxida semulajadi
- meningkat fungsi kelenjar tairoid
- melindungi kesan sinaran ultra violet dalam cahaya matahari
- tidak meningkatkan kepekatan atau platelet darah
- meningkat penghadaman dan penyerapan khasiat makanan
- berupaya menurunkan berat badan
- meningkat pertumbuhan sel kulit, rambut dan badan manusia
- membekal sumber tenaga dengan cepat
- melembab dan melembutkan kulit
- mengurangkan kesan penuaan dan kedutan pada kulit
- mengurangkan kesan keracunan makanan
- membakar dan mengurangkan kolesterol dalam badan
- menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat
- mengurangkan risiko dan kesan penyakit jantung
- mengurangkan risiko dan kesan darah tinggi
- mengurangkan risiko dan kesan kencing manis
- mengurangkan risiko dan kesan demam
- mengurangkan risiko dan kesan batuk biasa
- mengurangkan risiko dan kesan batuk kering
- mengurangkan risiko dan kesan selsema dan resdung
- mengurangkan risiko dan kesan demam campak dan cacar air
GEL LEMBUT MINYAK HABBATUS SAUDA’
HABBATUS SAUDA’ plus GARLIC OIL
Pada zaman sebelum sains dan ubat-ubatan kimia diperkenalkan, bagaimana kesihatan dan kecantikan manusia dapat dikekalkan pada setiap waktu
Manusia sebenarnya mengamalkan sumber-sumber semulajadi pokok-pokok, tanaman, biji-bijian dan buah-buahan.
Sejak kurun ketujuh sejenis buah bunga nagella sativa (habbatussauda') telah terbukti mempunyai banyak khasiat dalam mengekalkan kesihatan manusia dan kecantikan penggunanya. Buah bunga nagella sativa (habbatussauda') ini ditanam di negara-negara Mediterranean dan diusahakan di India, Sri Lanka, Kamistan dan digunakan di Arab Saudi, Syria, Amerika Eropah Utara, Holand, Finland, Siberia, Iceland, Turki dan diamalkam oleh orang Mesir seajak 5000 tahun yang lalu.
KAJIAN BERDASARKAN HADIS SAHIH
Minat kami terhadap pokok buah bunga nagealla sativa (habbatussauda’) diperkenalkan melalui sabda junjungan Nabi Muhammad SAW “ Dalam habbatus sauda’ (nagella sativa) terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali maut “ Riwayat AlBukhari.
Lanjutan daripada hadis ini dalam kitab bertajuk “Medicine of The Prophet” Ibnu Qayyim al-jawziyyah (691H-751H) terdapat 50 kelebihan dan kebaikan bagi mereka yang terus menerus mengamalkannya terutama berkaitan saraf, tekanan darah, pernafasan, pembiakan, penghadaman dan organ-organ dalam badan, buah pinggang, memberi tenaga bagi orang lemah tenaga badan. Memulihkan kulit berjerawat, ekzema, kedut, membaiki tekstur kulit, arthiritis. Memberi kenikmatan menyegarkan badan dari keletihan. Bertindak membantu melancarkan darah, insomnia, kekejangan, mengurangkan kahak. Mengatasi masalah dalam perut dan usus, membantu mengurangkan gula dalam darah, merangsangkan salur pemakanan, meningkatkan metabolisme, menghilangkan angin. Dapat melegakan kembung perut, merangsangkan pancreas, mengurangkan berat badan, melawaskan buang air besar dan kecil, membantu menambahkan susu badan bagi wanita selepas bersalin dan banyak lagi.
( Habbatus-sauda ) ini dapat merangsangkan tubuh badan dan mengimbangi minda, jasad dan semangat dan membantu menghilangkan rasa penat yang tidak bermaya.
BAYI DAN KANAK-KANAK
Disamping memiliki banyak komponen pemakanan, buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') mengandungi karotene yang penting bagi pertumbuhan bayi. Semasa tempoh pembesaran kanak-kanak, buah bunga nigella sativa (habbatussauda') memberi kanak-kanak segala tenaga yang mereka perlukan bagi peringkat kehidupan yang serba aktif ini.
Penggunaan kerap buah bunga nigella sativa (habbatussauda') yang meningkatkan keutuhan system imun badan, akan mengurangkan tempoh dan rasa sakit yang teruk terutama musim sejuk, apabila kanak-kanak lebih mudah dijangkiti selsema.
ORANG TUA
Dengan sumber pemakanan yang kaya dan memberi tenaga dan digabungkan dengan cirri-ciri menguatkan lagi system imun, buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') merupakan pelengkap kesihatan yang ideal bagi orang tua.
Buah bunga nigella sativa (habbatussaubda')kaya dalam nilai pemakanan :
Monosaccharides ( satu molekul gula ) dalam bentuk glukosa, rhamnose, xylose dan arabinose ditemui dalam jintan hitam.
Buah bunga Nigella Sativa (habbatussaubda') mengandungi komponen polysaccharide tidak tepu (linoleic dan asid linolenic ). Asid lemak yang penting tidak boleh dihasilkan oleh badan itu sendiri dan oleh itu kita perlu mendapatkannya daripada sumber makanan.
Lima belas asid amino melengkapkan kandungan protein dalam buah bunga nigella sativa (habbatussaubda'), termasuk lapan belas daripada sembilan asid amino penting tidak boleh disentesis dalam badan kita dalam kuantiti yang mencukupi dan oleh itu perlu diperolehi daripada pemakanan kita.
Buah bunga Nagella Sativa ((habbatussaubda')) mengandungi Arginine, yang penting bagi pertumbuhan bayi.
Analisis kimia mendedahkan bahawa buah bunga nagella sativa ((habbatussaubda')) mengandungi karotena, yang apabila diproses oleh hati menjadi vitamin A, vitamin yang diketahui mempunyai ciri-ciri anti kanser.
Buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') juga merupakan sumber kalsium, besi, natrium dan kalium. Tubuh badan hanya memerlukan jumlah yang kecil dan fungsi utama elemen-elemen ini adalah untuk bertindak sebagai konfaktor penting dalam pelbagai fungsi enzim.
KAJIAN BERDASARKAN PERUBATAN AYURVEDA
Dalam amalan kesihatan kecantikan Ayurveda, Siddha dan Unani yang bermaksud sains Kehidupan dalam buku Desheeya tradisional Ayurveda 5000 tahun dulu, hampir kesemua penyediaan iaitu kaluduru (Habbatussauda)
Juga akan kehilangan keupayaannya untuk melawan toksin, sekaligus menambahkan peluang untuk dijangkiti penyakit.
UJIAN SAINTIFIK
Menurut keputusan ujiajn ke atas 9 lelaki dan wanita mengenai serum kolestrol, pemberian pati buah bunga nagella sativa untuk tempoh 4 minggu telah mengurangkan dengan ketaranya jumlah paras kolestrol dalam darah dan pecahan LDL, HDL dalam hypercholestroleamic pesakit.
Tiada perubahan signifikan kepada triglycerides. Mengurangkan jumlah kolestrol LDL bermakna mengurangkan risiko penyakit jantung.
MENGGALAKKAN ENZIM
Satu kajian oleh Agarwhal (1979) menunjukkan bahawa minyak buah bunga nagella sativa (habbatussaubda') meningkatkan pengaliran susu bagi ibu-ibu yang menyusui anak dengan susu badan. Satu penyelidikan oleh Universiti of Colombo (1989), termasuk Sari Biologikal mendedahkan bahawa keupayaan buah bunga nagella sativa untuk meningkatkan pengaliran susu ibu boleh dikaitkan dengan kombinasi bahagian lipid dan struktur hormon yang didapati dalam buah bunga nagella sativa (habbatussaubda')
Ibnu Sina (980-1037) dalam menggambarkan habbatussauda’ sebagai “ meransang tenaga tubuh dan membantu memulihkan keletihan, masih tepat kepada pengamal kesihatan Tibb hari ini. Nilai –nilai pemakanan yang kaya yang terkandung di dalam habbatussauda’ seperti yang digariskan oleh analisis saintifik mengenai habbatussauda’menggambarkannya sebagai sumber tenaga yang sungguh baik.
Dari perspektif kesihatan Tibb habbatussauda’ mempunyai keupayaan untuk mengekal dan memulihkan panas badan. Diet orang barat, kebanyakannya diperbuat daripada makanan sejuk, ais dlm makanan kita, yugurt, pizza, keju dan kesemuanyanya mengurangkan haba semulajadi dalam badan kita yang diperlukan untuk fungsi optimum.
Tibb berpendapat bahawa punca kebanyakan penyakit adalah disebabkan oleh pengurangan kadar metabolisma (haba semulajadi). Badan manusia lemah apabila hilang tenaga.
NILAI KUALITI PEMAKANAN
Indek nilai kualiti pemakanan habbatussauda’ menunjukkan bahawa bagi setiap 100mg bahan mentah mengandungi :
Kandungan | Peratus (%) |
| 1.0 1.4 4.3 0.3 1.1 1.2 0.8 2.5 3.9 1.7 23.0 0.7 |
KHASIAT BAWANG PUTIH SECARA SAINTIFIK
PENCERNAANBawang putih membantu pencernaan dan menambahkan selera makan.Apabila dimakan mentah, bawang putih meransang perembesan air liur. Ia meluaskan tindakan pepsin (satu enzim yang membantu mencerna protein) dan menaikkan tahap asid hidroklorik di dalam perut. Ia juga meningkatkan perembesan cecair usus dan meluaskan tindakan enzim yang mencerna karbohidrat. Selain itu, bawang putih mengandungi banyak serat diet, vitamin B1, vitamin C dan baunya yang istimewa meransang nafsu makan kebanyakan individu.
PENYAKIT KARDIOVASKULARBawang putih merendahkan tahap lipoprotein yang 'jahat' contohnya LDL, VDL di dalam darah. Ia juga meningkatkan tahap lipoprotein yang baik contohnya HDL di dalam darah dan menyekat pengumpulan darah. Ini bermakna penggunaan bawang putih yang berterusan boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung.
BARAHBawang putih menyekat pembahagian dan pertumbuhan sel darah di bahagian seperti kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada dan serviks. Pati bawang putih boleh mengurangkan ketoksikan siklofosfamida, sejenis ubat yang digunakan dalam rawatan barah.
FUNGSI ORGANApabila bawang putih dimakan mentah, dialil sulfida membentuk hidrogen sulfida di dalam badan. Ini dikumuh melalui paru-paru iaitu tempat antibiotik dan tindakan ransangan berlaku. Melalui saraf spina dan vagus, hidrogen sulfida meransang pelbagai organ, menggalakkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.
TAHAP GULA DALAM DARAHBawang putih mengawal tahap gula dalam darah dengan berkesan. Ini amat penting bagi memastikan tiada gula berlebihan dalam badan. Apabila tahap gula berlebihan dalam tubuh , individu tersebut mudah dijangkiti pelbagai penyakit dan penyakit yang paling digeruni ialah kencing manis.
MINYAK BIJI ANGGUR
MINYAK BIJI ANGGUR PERAHAN SEJUK (MBA)
ANTIPENGOKSIDA BIOAKTIF SEMULAJADI 100%
Minyak Biji Anggur Perahan Sejuk (MBA) adalah semula jadi, tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Antara fungsinya:
- Menguatkan sistem imun anda
- Menurunkan paras kolestrol
- Menghalang pembentukan darah beku
- Memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.
Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia. Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain. OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C. Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin.
Manfaat kesihatan OPC
- Bertindak sebagai antipengoksida yang unggul dengan melindungi sel-sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas (yang menjadi penyebab kanser)
- Menurunkan paras kolestrol LDL, dengan itru menutunkan risiko penyakit kardiovaskular (serangan jantuing, angin ahmar, edema -pembengkakan, trombosis-pendarahan salur darah)
- Mengurangkan pengumpulan platelet (sel pembeku darah), dengan itu menurunkan risiko arteriosklerosis (penyumbatan saluran arteri darah)
- Merencatkan pembengkakan (edema) dan keradangan
- Melegakan masalah berpunca daripada vena varikos ( urat timbul)
- mengurangkan ketidakselesaan wanita berkaitan dengan menopouse.
- Mengurangkan kecenderungan Retinopati Diabetes ( penyumbatan salur darah ke mata yang boleh menyebabkan masalah penglihatan akibat kencing manis)
- Awet muda, memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien dan meningkatkan kekenyalan kulit.
Saturday, November 19, 2011
Halagel®
Halagel® Nutraceuticals
Halagel (M) Sdn. Bhd. has embarked into manufacturing of HALAGEL® Nutraceuticals for a wide range of products like Virgin Coconut Oil, Habbatus Sauda, Fish Oil, Cod Liver Oil, Garlic Oil etc. The gel mass ( capsule shell ) will be made from HALAGEL® Pharmaceutical Gelatin which has been approved Halal by the Islamic Development Department of Malaysia (JAKIM).
According to the most recent scientific studies and surveys, Softgel Capsules are the dosage form preferred by most customers. So it is not surprising that it is also the delivery system of choice for both the natural products industry and pharmaceutical manufactures.
What is a Softgel?
Soft Gelatin Capsules are one-piece capsules that encase a predetermined dose of liquid or semi liquid fill. Softgels are formed, filled and hermetically sealed in a single operation. Created of natural gelatin, they are easily biodegradable and pose absolutely no threat to the environment. In addition, airtight softgels have the ability to keep their contents fresh and potent for a prolonged period of time with little or no preservatives.
Softgel Capsules offer the following advantages
- Hermetically sealed
- Product differentiation by color, size and shape
- Portability and easy to swallow
- Tamper resistant and cloaks bad taste
- Uniformity and precision dosage
Halagel (M) Sdn Bhd is producing the following Halagel® Nutraceuticals :
- Halagel® Virgin Coconut Oil
Virgin Coconut Oil is rich of lauric acid, which is “medium chain fatty acid” as an additional function. It’s very important to help monolaurin (anti viral, anti bacteria and anti protozal) inside the human body.
Virgin Coconut oil can only be achieved by using fresh coconut meat or what is called non-copra. There are no chemicals and high heating used in further refining, since the natural, pure coconut oil is very stable with a shelf life of several years.
Benefits Of Virgin Coconut Oil.
- To help reduce risk of cancer.
- To help prevent bacteria, viral, fungal & parasite infections
- To help control diabetes
- To help supply important nutrients to body
- Keep skin soft & smooth
- To help prevent osteoporosis
- To help promote loss of excess weight by increasing metabolism
- Natural anti oxidant
- Halagel® Black Seed or Habbatus Sauda Oil
What Is Black Seed Oil?
Black Seed Oil or Habbatus-sauda is a medicinal herb which dates back its use to more than 3000 years. Black Seed Oil or Habbatus-sauda is also called as black cumin and botanically known as Nigella Sativa. Research on this seeds has proven that the cold pressed oil of this seed has valuable nutritional value as well as immune boosting properties.
The oil is obtained by cold pressing at very low temperature to maintain the chemical composition in this oil. No chemicals or catalysts are used in this process. The process is 100% natural. The oil is then double filtered to get pure oil of black seed.
The Importance Of Halagel® Black Seed Oil
- Anti Histamine
- Anti Tumor
- Anti Bacteria
- Anti Inflammation
- Help improve milk production for breastfeeding mother.
- Halagel® Omega-3 Fish Oil
Why Halagel® Omega 3 Fish Oil Important For Body?
Previous research has proven that Omega 3 Fish Oil is important for all stages. Omega 3 Fish Oil helps to balance our body and should be taken as a daily food supplement.
Previous research has proven that Omega 3 Fish Oil is important for all stages. Omega 3 Fish Oil helps to balance our body and should be taken as a daily food supplement.
Benefits Of Omega 3 Fish Oil
- To help reduce risk of arteriosclerosis & heart diseases
- To help in maintaining good blood pressure.
- To help improve brain function
- To help maintain balanced mood and sense of well being
- To help improve immunization system
- To help maintain healthy kidneys.
- To help in cancer treatment.
- To help maintain optimal cholesterol levels
- To help maintain healthy joints and better flexible movement
- To help in Strength and stamina
Each Halagel® Softgel contains 500 mg Fish Oil.
- Halagel® Evening Primrose Oil
Benefits Of Evening Primrose Oil
- Good for hair and nail
- Helps to treat cancer and diabetes.
- Helps to treat eczema
- Helps to treat cancer and being
- Help improve immunization system
Each Halagel® Softgel contains 500 mg Evening Primrose Oil.
- Halagel® Garlic Oil
Benefits Of Halagel® Garlic Oil
- Supports the cardiovascular system
- Help to reduces high cholesterol level
- Helps to prevent forming of blood clots
- Acts as anti-depressant & has anti-oxidant properties
- Helps to prevent from breast and skin cancer
- Has anti-bacteria and antivirus properties
- Halagel® Grape Seed Oil
The active compounds in grape seed are believed to have antioxidant properties. In fact, a recent study of healthy volunteers found that supplementation with grape seed extract substantially increased levels of antioxidants in the blood. Antioxidants found in grape seeds can neutralize free radicals and may reduce or even help prevent some of the damage they cause.
Benefits of Halagel® Grape Seed Oil
- Act as anti-oxidants which has good interact with body function
- Helps to reduce LDL cholesterol
- Helps to increase body immune system
- Act as collagen for healthy skin
- Helps to prevent from breast cancer
- Helps to repair, improve cells and body tissue
- Helps to protect body vessels
- Halagel® Extra Virgin Olive Oil
What Is Extra Virgin Olive Oil?
Olive trees have been agriculture product from the Asia continent for the past 6000 years. They grow in Iran, Syria and Palestine as well as the entire Mediterranean region.
Benefits of Halagel® Extra Virgin Olive Oil
- Helps to slow aging process & softens the skin
- Helps to reduce cholestrol level
- Helps to prevent breast cancer & skin cancer
- Helps to reduce high blood pressure
- Helps to reduce the risk of Alzheimer disease
- Helps to prevents kidney stone disease
Wednesday, November 09, 2011
SALINDAH LENGKAP
Rencana Pemakan & Rawatan Ibu Hamil dari 3 Bulan Hamil sehingga Habis Pantang.
Ibu-ibu hamil yang bijak akan memilih Salindah sebagai pemakanan dan rawatan dari 3 bulan sehingga habis pantang . Dengan kebaikan rumusan Homeopati, Biokimia dan Herbalisme yang istimewa ini, Zaman Kehamilan kini bukan lagi suatu kebimbangan malah lebih indah dan menyeronokkan . Ianya membantu ibu - ibu melahirkan si manja dengan lebih mudah.
Salindah diperkaya dengan Kalsium, Kalium, Ferum dan Magnesium untuk menjadikan ibu - ibu hamil lebih sihat dan si manja kelihatan lebih comel, cergas dan pintar. Tanpa kesan sampingan ibu - ibu akan lebih berkeyakinan sepanjang tempoh hamil dan Salindah selamat digunakan .
Setiap set akan datang bersama-sama dengan sebuah buku peraturan pengunaan yang lengkap. Antara isi kandungan buku ini ialah :
- Rancangan pemakanan kesihatan dan rawatan ibu hamil sehingga lepas pantang
- Rajah perkembangan bayi dari bulan ke bulan
- Khasiat dan panduan penggunaan Salindah
- Rancangan penjagaan kesihatan
- Senaman
HERBALISME ASMAKUR
Kesan kegunaan
Diperbuat daripada beberapa jenis herba dan rempah-rempahan, berkhasiat terhadap sistem pernafasan, melokah kahak, menghilangkan keradangan, meredakan batuk dan kerengsaan tekak, melonggarkan pernafasan dan kesesakan dada. Rasa strawberi amat enak.
Lain-lain kegunaan
Tiada.
Kemungkinan kesan mudarat ringan
Tiada
Cara Makan:
Diminum 3-4 kali sehari terutama apabila datangnya serangan penyakit.
Kanak-kanak 1 sudu teh sekali
Dewasa 2 sudu teh sekali
HOMEOPATI Alpan
Alpan adalah ubat yang dirumus daripada remedi Homeopati untuk mengatasi demam, selsema, sakit kepala dan sakit - sakit lain. Alpan adalah selamat dan sesuai diambil oleh semua peringkat umur. Alpan disediakan dalam bentuk tablet yang terasa sedikit manis bagi memudahkan dimakan dengan hanya mengulum atau dikesip hingga cair dalam mulut. Alpan boleh juga disediakan dalam bentuk larutan (tablet dilarutkan dalam air) dan diberi dengan sudu.
Alpan amat sesuai dan mujarab mengubati pelbagai demam dan sakit kepala dengan simptom serangan akut, peringkat awal selsema dengan kedinginan dan seram sejuk, badan panas tinggi, batuk-batuk, kepala mendengap atau mendenyut kuat, keresahan dan takut - takut, muka dan kulit merah, terasa sakit kuat di mana - mana bahagian badan (sehingga membuat kanak - kanak menangis dan menjerit serta mahu didokong), timbul ruam merah, pembengkakan atau bisul yang menyakitkan. Merawat sebarang keadaan pembengkakan dan keradangan (inflamasi) di mana - mana bahagian badan seperti beguk, bengkak gusi, bengkak payudara (bengkak susu serta sakit mendengap, berdenyut, kemerahan) bengkak sendi jenis reumatisme. Segera meredakan sakit gigi, sakit mata (konjunktivitis), sakit kepala kerana terdedah kepada cahaya matahari. Sesuai juga waktu anak sedang tumbuh gigi, dengan sifat suka meragam, menangis, merengek, mahu dibelai dan didokong (jika diletak akan menangis), najis kehijauan. Bagus juga untuk gangguan penyakit kuning (jaundis) pada bayi baru lahir.
Pada peringkat mental, Alpan sesuai juga untuk masalah racauan (delirium), resah, gelisah, takut, cemas, bimbang, panik, amat terganggu oleh bising. Bengkeng dan pemarah.
Berguna juga dalam kes - kes kecemasan seperti tercelur, terkena api, terbakar di bahang matahari (sunburn)
Ada yang beranggapan Alpan sebagai remedi seribu guna kerana kemanfaatan untuk pelbagai jenis sakit.
Masyarakat sudah biasa dengan pelbagai sediaan berasaskan Paracetamol sebagai ubat demam dan sakit-sakit. Biapun berkesan namun ia membawa bahaya yang tidak kita sedari iaitu kesan sampingan atau kesan mudarat ubat (adverse drug reaction) Menurut kajian di Singapura antara kesan sampingan Paracetamol ialah penyakit kuning, gangguan hati (hepar) dan masalah jantung(fatal mycordial necrosis). Sekarang sudah ada Alpan, satu-satunya sediaan Homeopati sebagai alternatif ubat tersebut.
FORMULA PROF. DR. AZIZAN ISMAIL BIO-LAC
KEISTIMEWAAN TAMBAHAN GARAMTISU BIOKIMIA
Khasiat:-
Kesuburan, pertumbuhan dan pengembangan fizikal, emosi dan mental. Kecergasan dan kecerdasan. Mencegah gangguan kesihatan, demam, selesema, batuk dan ruam. Menyihatkan kulit dan rambut, menguatkan tulang dan gigi. Membuang bahan toksik dalam badan. Membaiki penghadaman, pencernaan dan perkumuhan. Mengurangkan ragam tangis dan memudahkan penjagaan. Menambah selera. Membantu proses pembinaan darah
KENAPA PROF DR AZIZAN MERUMUS SUSU BIO-LAC ?
Saya rasa terpanggil untuk merumuskan susu bayi dan kanak-kanak sebagai alternatif kepada apa yang ada di pasaran sekarang. Ini dilakukan kerana bimbangkan ramai keluarga yang akan terikut-ikut dengan trend penambahan zat kalsium dalam susu seperti yang diiklan dalam media massa dewasa ini. Sememangnya zat kalisum penting kepada sesiapa sahaja terutama kanak-kanak dan wanita yang menopaus (tamat haid). Tetapi itu tidak bererti bahawa kita perlu memberikan kalsium berlebihan. Pemberian kalsium berlebihan bukan semestinya baik. Tambahan pula jika zat kalsium tersebut adalah dalam bentuk mentah (crude) kerana dibimbangi akan menimbulkan kemudaratan pula. Sebaik-baik sesuatu itu adalah bersederhana dan seimbang.
Apakah mungkin kemudaratan zat kalsium berlebihan kepada kanak-kanak?
Menurut buku "The Doctors' Vitamin & Mineral Encyclopedia" (ISBN 0-7529-0042-0) karangan Dr. Sheldon Saul Hendler MD, PhD., zat kalsium memang sangat berguna untuk merawat osteoporosis, mencegah kanser, mencegah timbulnya tekanan darah tinggi, merendahkan aras kolesterol dan membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (sakit jantung), mengurangkan kekejangan kaki, berguna untuk merawat dan mencegah arthritis (pembengkakan sendi) dan menyihatkan kulit. Namun demikian kesan buruk kalsium, terutama jika berlebihan, ialah pembentukan batu karang dalam ginjal, menyebabkan kalsifikasi tisu, menimr5| an tEwX"Ibki mbgtqyvkPln;vmL
Biarpun baik mesti ada had Lebih daripada had menjadi jahat
Yang mungkin berkesudahan di liang lahad
Yang mungkin berkesudahan di liang lahad
Susu Bio-Lac
Dalam susu Bio-Lac memang ditambah beberapa zat mineral dalam bentuk garam tisu biokimia, termasuklah kalsium fosfat. Cuma kalsium yang terdapat dalam susu ini adalah dalam bentuk diperhalus melalui proses triturasi ke peringkat 10-6. Dalam keadaan sehalus ini zat ini mudah larut, dicerna dan diserap melalui membran sel melalui proses osmosis dan tidak akan menimbulkan pengambilan berlebihan sehingga ke tahap toksik. Dengan itu ia adalah sangat selamat bagi bayi dan kanak-kanak.