KHASIAT-KHASIAT |
* Membantu mengecutkan rahim dan membentuk kembali badan selepas proses mengandung. * Ia juga dapat memperbanyakkan susu badan juga dapat mengimbangkan hormon dalam badan. * Mengatasi masalah senggugut dan keputihan. * Menguatkan otot dalaman dan merapatkan faraj wanita. * Mengecutkan rahim dan menguatkan sistem kemutan. * Mencantikkan kulit, menaikkan seri wajah dan menegangkan payudara. * Membaiki sistem peredaran haid. * Bertindak sebagai anti pengoksidaan, membuang angin di dalam perut, membaik pulih kelesuan dan mengatasi maslah sukar tidur malam. * Membaik pulih kelesuan yang kronik. |
Cara Penggunaan: * 2 sudu besar pagi, tengahari dan malam. * 3 kali untuk minggu seterusnya mengikut kesesuai badan. |
Bahan-bahan: Pati Kurma, Ekstrak Manjakani, Ekstrak Akar Serapat, Ekstrak Kacip Fatimah, Habbatus Sauda, Kulit Kayu Manis, Safron, Minyak Zaitun & Potassium Sorbate |
Pages
▼
Thursday, December 29, 2011
Karmila Platinum
KOPI JANDA AIS
PRODUK : KOPI JANDA AIS ( KJA )
HARGA : RM15.00 (SM) RM17.00 (SS)
HARGA : RM15.00 (SM) RM17.00 (SS)
1) Ekstrak Tongkat Ali
* Afrodisiak (Perangsang).
* Penambah tenaga alami – peningkat kadar testosteron.
* Meningkatkan massa otot terutama serat otot gerak.
* Meningkatkan kekuatan.
* Prima, badan terasa segar, bergerak lebih cepat, kuat dan luar biasa!
2) Habbatus Sawda‘
* Antiarthritis, mengubati reumatik.
* Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
* Antivirus, mengubati demam dan flu.
* Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
* Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
3) Halia
* Membantu untuk menghadamkan makanan.
* Melembutkan perut dengan kelembutan yang sederhana.
* Membuang angin yang terdapat dalam usus-usus kecil dan besar.
* Menghilangkan bau busuk mulut.
* Membantu untuk menguatkan tenaga jimak dan menambahkan air mani.
4) Garam Bukit
* Mengimbangkan tekanan darah
* Melaraskan kelancaran sistem saraf
* Membantu pergerakan otot-otot usus
* Membantu penyerapan vitamin dengan lebih sempurna
* Boleh membantu dalam penyembuhan penyakit kulit
Iklan Kopi Janda di TV9
Wednesday, December 28, 2011
SMART CHOCOLATE A+
RM 18.00
RM 21.00 - SABAH & SARAWAK
B$ 18.00 - BRUNEI
S$ 18.00 - SINGAPURA
SMART CHOCOLATE A+
Formulasi produk Smart chocolate A+ diadun dari pepejal koko coklat susu hitam bersama dengan buah badam rangup dan kismis dan Pegaga. Berpontensi untuk meningkatkan daya ingatan, konsentrasi minda, peredaran darah serta sebagai ajen antioksida.
Pepejal Koko:
Buah koko telah dijumpai di Amazon, South Amerika beribu tahun yang lalu. Sejak itu, koko adalah makanan atau minuman berkhasiat yang telah banyak dinikmati dan disukai oleh semua peringkat umur. Koko mengandungi polyphenois & filavanois yang menjadi agen kuat kepada antioksida. Antara potensi khasiat koko adalah:
1) Mengurangkan risiko penyakit sistem peredaran darah & penafasan.
2) Meningkatkan kadar kolesterol baik HDL dari LDL.
3) Mengurangkan risiko penyakit jantung.
4) Mengurangkan risiko penyakit darah tingg.
5) Tidur malam yang nyenyak.
Gingko Biloba:
Gingko adalah spesis pokok tertua didunia. Di Eropah & Amerika Syarikat, makanan tambahan dari gingko adalah bahan herba yang tinggi jualannya termasuk di France & German. Gingko secara tradisional digunakan untuk mempertingkatkan daya ingatan, konsentrasi minda dan memperbaiki sistem peredaran darah didalam badan. Gingko juga mengandungi 2 jenis antioksida iaitu flavanoids & terpenoids yang dapat mengurangkan atau menghalang radikal bebas dalam badan yang dipercayai menjadi penyebab penyakit seperti sakit jantung, kanser dan penyakit alzheimer's dan lain lain penyakit pelupa dan hilang ingatan.
Pegaga:
Centella juga dipanggil Gotu Kola, Indian Pennywort, Pegaga dan Brahmi. Centella dapat menyegarkan otak dan system saraf dan dapat membantu mengekalkan keremajaan dan awet muda. Ia juga dapat membantu kesegaran badan, melawan rheumatism, mempertingkatkan daya konsentrasi dan perjalanan darah.
Badam:
Kajian ada menunjukkan badam adalah baik untuk kesihatan dan kaya dengan serat, vitamin, mineral, antioksida dan phytochemical. Badam juga dikatakan dapat membantu mengurangkan kadar kolestrol, bernutrisi, dapat menguatkan otot dan kecerdasan, mencantikkan dan memutihkan kulit serta memperbaiki daya penglihatan.
Kismis:
Kismis adalah makanan & manisan semulajadi. Ianya adalah sumber yang baik untuk fiber, vitamin & mineral seperti Vitamin B, Kalsium, Potasium, dan zat besi. Kismis juga adalah antioksida yang baik untuk melambatkan proses penuaan. Kismis mempunyai kandungan fruktos yang tinggi dan tidak mengandungi bahan pengawet. Di kebanyakan negara, kismis juga dikatakan makanan yang baik untuk minda.
Cara makan yang disyorkan:
Cara pengambilan yang disyorkan ialah dengan mengambil lebih kurang 10g setiap hari bila-bila waktu.
Apa itu ChocMirifica?
Merupakan coklat yang diadunkan dengan Pueraria mirifica untuk memberi fungsi mencantikkan tubuh dan kesihatan dalaman wanita. ChocMirifica adalah "coklat berfungsi" yang sedia untuk dimakan.
PERINGATAN:
Apa itu Pueraria mirifica?
*Pueraria mirifica adalah sejenis tumbuhan herba berubi yang banyak ditanam di utara Thailand. Penyelidikan menunjukkan "phyto-estrogen" dalam Pueraria mirifica adalah lebih banyak dan lebih berkesan. Adalah dipercayai ia boleh membawa faedah-faedah berikut:-- Membantu menjaga ciri-ciri kewanitaan
- Memulihkan dan mengekalkan kesegaran tubuh
- Anti-sindrom menopos
- Menegangkan payudara
- Melegakan ketidak-tentuan menopos
- Membuat kulit kelihatan muda
- Mengandungi khasiat anti-penuaan
- Melancarkan peredaran darah
- Menguatkan ingatan
- Memperbaiki kulit wajah
- Mengurangkan kedutan dan bintik
- Mengurangkan masalah katarak
- Menyuburkan kulit, terutama di bahagian payudara
- Melambatkan rambut beruban
- Menggalakkan pertumbuhan, menguatkan dan menghitamkan rambut
- Menambah tenaga dan kecergasan pergerakan anggota badan
Kajian Klinikal Untuk Pueraria Mirifica Ujian klinikal terhadap Pueraria mirifica sebagai makanan tambahan atau produk makanan berfungsi menunjukkan dengan jelas kesan-kesan estrogen kepada penguji, termasuk memperbaiki kulit, menyihatkan rambut, menegangkan buah dada dan berkesan untuk mendorong pembesaran buah dada. Maklumat terperinci ujian klinikal tersebut boleh dibaca dibawah. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kajian Klinikal & Amalan Herba Pueraria mirifica Pada Pembesaran Buah Dada. Kajian Klinikal - Wanita Pra-menopaus (belum menopaus) Jenis produk : Pueraria mirifica Premium Grade Fungsi : Makanan Kesihatan (Makanan Tambahan) Tempoh Ujian: 2 bulan Jumlah Penguji : 31 peserta placebo 32 peserta 400 mg / hari, 15 hari / bulan 34 peserta 800 mg / hari, 15 hari / bulan Keputusan diringkaskan dalam butiran di bawah;
Kumpulan placebo mengandungi 31 orang, diberikan kapsul berisi kanji ubi untuk dimakan 2 kapsul sehari untuk 15 hari dalam sebulan bermula dari hari pertama haid, selama 2 bulan berturut-turut. Kumpulan ini menunjukkan tiada perubahan dalam semua rekod parameter. Kumpulan pertama mengandungi 32 peserta ujikaji, telah diberikan 400 mg Pueraria mirifica setiap hari dalam keadaan sama seperti kumpulan placebo. Kumpulan ini menunjukkan perubahan mendadak dalam rekod parameter, termasuk kesakitan mamari (44%) yang adalah berkaitan dengan ketegangan buah dada yang juga dengan pembesaran buah dada, penyembuhan kulit (88%), rambut yang lebih sihat (75%), kelegaan karisma (100%), meningkatkan rembesan faraj (44%), haid lebih sihat (6%), ketegangan buah dada (44%), pembesaran buah dada (9%), dan pembesaran pinggul (9%). Kumpulan kedua yang mengandungi 34 orang penguji, telah menerima 800 mg Pueraria mirifica sehari untuk dimakan dalam keadaan sama sebagai kumpulan placebo. Kumpulan ini menunjukkan perubahan mendadak dalam rekod parameter, termasuk kesakitan mamari (94%) yang adalah berkaitan dengan ketegangan buah dada yang juga dengan pembesaran buah dada, penyembuhan kulit (94%), rambut yang lebih sihat (88%), kelegaan karisma (100%), meningkatkan rembesan faraj (85%), haid lebih sihat (29%), ketegangan buah dada (88%), pembesaran buah dada (83%), dan pembesaran pinggul (88%). Kesimpulan Kesimpulannya, Ujian klinikal terhadap Pueraria mirifica sebagai makanan tambahan atau produk makanan berfungsi menunjukkan dengan jelas kesan-kesan estrogenik kepada penguji, termasuk memperbaiki kulit, menyihatkan rambut, menegangkan buah dada dan sesuai untuk mendorong pembesaran buah dada. Sumber: Institut Penyelidikan Tumbuhan Ubat-ubatan, Jabatan Sains Perubatan, Kementerian Kesihatan Awam, Thailand; Julai 2000 |
PERINGATAN:
- Tidak sesuai untuk wanita di bawah 20 tahun,
- Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak,
- Jangan makan ChocMirifica dalam tempoh mengandung atau menyusukan anak,
- Jangan ambil makanan mengandungi Pueraria mirifica atau lain-lain makanan mengandungi estrogen tambahan, jika mengidap kanser payudara, ovari atau rahim, kerana kanser/tumor adalah sensitif kepada estrogen,
- Jangan makan ChocMirifica jika mengambil pil perancang, dan
- Berhenti mengambil ChocMirifica jika didapati tidak sesuai untuk tubuh anda.
Tuesday, December 13, 2011
Promosi Istimewa Tahun Baru
Harga Promosi untuk Pengguna Produk Puteri Alya
Promosi | Harga Istimewa |
---|---|
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya. Dengan pembelian 3 KOTAK AWET MUDA GOLD,Harga yang di tawarkan RM 370.00 (sm) RM 380.00 (s/s) | |
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya. Dengan pembelian 5 Kotak AWET MUDA, Harga yang di tawarkan adalah RM 125.00 (sm) RM135.00 (s/s) | |
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya dengan pembelian 5 kotak QISMIND COCOA, Harga yang di tawarkan adalah RM 110.00 (sm) RM120.00 (s/s) | |
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya dengan pembelian 1 Kotak SUSU K-PLUS dan 2 Botol I-NOZ, Harga yang di tawarkan adalah RM 110.00 (sm) RM120.00 (s/s) sahaja | |
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya dengan pembelian 3 AL-QURRA dan 2 PERKASA, Harga yang di tawarkan adalah RM 140.00 (sm) RM150.00 (s/s) sahaja | |
Harga Istimewa untuk pengguna produk Puteri Alya dengan pembelian 2 botol I-NOZ, Harga yang di tawarkan adalah RM 80.00 (sm) RM90.00 (s/s) sahaja
* Pembelian Sah sehingga stok masih ada.
Promosi akan tamat pada
Sunday, December 11, 2011
Jualan Promosi Akhir Tahun 2011
Sempena cuti sekolah ini, ketiga-tiga kedai kami akan mengadakan
Jualan Promosi Akhir Tahun 2011.
Promosi barangan terpilih dari
5% hingga ke 70%
ditawarkan kepada pengunjung kedai kami
dari 1hb hingga 31hb Disember 2011.
Rebutlah tawaran ini sementara stok masih ada.
Harap maklum dan terima kasih.
Tuesday, November 22, 2011
Monday, November 21, 2011
MINYAK KELAPA DARA
MINYAK KELAPA DARA seribu guna menyimpan seribu rahsia
Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.
Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.
Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.
Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.
Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.
Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.
Pohon kelapa telah dijadikan Tuhan begitu hebat dengan pelbagai fungsi untuk manusia. Setiap bahagian pohon kelapa mempunyai pelbagai kegunaan dari makanan, penjagaan kecantikan hingga kepada perubatan turun temurun. Pohon kelapa telah diiktiraf sebagai suatu pohon yang paling rapat dengan kehidupan manusia seharian.
Sungguhpun demikian, suatu bahagian pohon kelapa seolah-olah dipinggirkan kerana dikhuatirkan membawa mudarat kepada kesihatan manusia. Ianya adalah minyak kelapa. Ini menimbulkan kehairanan bagaimana suatu pohon yang tuhan jadikan begitu mesra guna untuk manusia tetapi minyak nya dikatakan membawa kesan negatif pula.
Sebenarnya minyak kelapa yang dara iaitu minyak kelapa dara yang diproses tanpa menggunakan haba atau kimia menyimpan pelbagai khasiat yang tidak diketahui umum. Kajian keatas minyak kelapa dara telah dilakukan oleh pakar-pakar negara Barat sejak awal tahun 1930an lagi. Kebanyakan kajian dilakukan keatas penduduk di Kepulauan Pasifik di mana kelapa menjadi sebahagian besar pemakanan harian. Pakar-pakar tersebut merumuskan bahawa suatu kandungan yang terdapat dalam kelapa yang dipanggil lemak tepu dapat memberi pelbagai kesan positif keatas kesihatan manusia. Sebab itulah penduduk Kepulauan Pasifik begitu sihat dan mempunyai kadar berat badan dan ketinggian yang begitu baik. Mereka juga didapati tidak mengalami penyakit kronik seperti jantung atau kanser.
Jadi apakah sebenarnya minyak kelapa dara? Minyak kelapa dara adalah minyak kelapa yang diproses tanpa penggunaan haba atau kimia di mana struktur asal dalamannya dapat dikekalkan seasli-aslinya. Berbanding dengan minyak kelapa biasa di mana haba dan kimia digunakan sewaktu memproses yang mengakibatkan struktur asal dalamannya berubah membawa kepada kemudaratan apabila manusia memakannya. Selama 40 tahun kempen dan kajian Negara Barat yang menentang penggunaan minyak kelapa secara meluas sebenarnya adalah ditujukan kepada minyak kelapa biasa yang menggunakan haba dan kimia ketika diproses dan bukannya minyak kelapa dara. Minyak kelapa dara sebenarnya amat sukar dicari dipasaran kerana prosesnya yang rumit dan sukar diproses secara komersil dan besar-besaran.
Pada tahun 1966, seorang penyelidik yang merupakan professor farmakologi dari Universiti Michigan telah membuat suatu penemuan besar yang mencungkil rahsia alam yang disimpan oleh minyak kelapa dara. Beliau mendapati bahawa minyak kelapa dara berupaya membunuh virus, bakteria, kulat dan parasit. Cuba anda bayangkan betapa besarnya makna penemuan ini kerana dengan bersifat anti virus, bakteria, kulat dan parasit, minyak kelapa dara berupaya melawan atau menyembuh pelbagai penyakit.
Melihatkan kekuatan sifat minyak kelapa dara, pakar-pakar barat terus mencari kesan-kesan seterusnya yang boleh dilakukan oleh minyak kelapa dara ke atas pelbagai penyakit. Sekiranya berjaya, sudah pasti minyak kelapa dara di anggap sebagai kejadian tuhan yang paling bermakna untuk manusia sejagat.
Kajian-kajian dekad seterusnya telah mendapati bahawa minyak kelapa dara memberi pelbagai kesan positif seperti berikut:
- meningkat dan memperbaiki sistem pertahanan badan
- meningkat kadar metabolisma badan
- anti virus, bakteria, kulat dan parasit yang semulajadi
- anti oxida semulajadi
- meningkat fungsi kelenjar tairoid
- melindungi kesan sinaran ultra violet dalam cahaya matahari
- tidak meningkatkan kepekatan atau platelet darah
- meningkat penghadaman dan penyerapan khasiat makanan
- berupaya menurunkan berat badan
- meningkat pertumbuhan sel kulit, rambut dan badan manusia
- membekal sumber tenaga dengan cepat
- melembab dan melembutkan kulit
- mengurangkan kesan penuaan dan kedutan pada kulit
- mengurangkan kesan keracunan makanan
- membakar dan mengurangkan kolesterol dalam badan
- menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat
- mengurangkan risiko dan kesan penyakit jantung
- mengurangkan risiko dan kesan darah tinggi
- mengurangkan risiko dan kesan kencing manis
- mengurangkan risiko dan kesan demam
- mengurangkan risiko dan kesan batuk biasa
- mengurangkan risiko dan kesan batuk kering
- mengurangkan risiko dan kesan selsema dan resdung
- mengurangkan risiko dan kesan demam campak dan cacar air
GEL LEMBUT MINYAK HABBATUS SAUDA’
HABBATUS SAUDA’ plus GARLIC OIL
Pada zaman sebelum sains dan ubat-ubatan kimia diperkenalkan, bagaimana kesihatan dan kecantikan manusia dapat dikekalkan pada setiap waktu
Manusia sebenarnya mengamalkan sumber-sumber semulajadi pokok-pokok, tanaman, biji-bijian dan buah-buahan.
Sejak kurun ketujuh sejenis buah bunga nagella sativa (habbatussauda') telah terbukti mempunyai banyak khasiat dalam mengekalkan kesihatan manusia dan kecantikan penggunanya. Buah bunga nagella sativa (habbatussauda') ini ditanam di negara-negara Mediterranean dan diusahakan di India, Sri Lanka, Kamistan dan digunakan di Arab Saudi, Syria, Amerika Eropah Utara, Holand, Finland, Siberia, Iceland, Turki dan diamalkam oleh orang Mesir seajak 5000 tahun yang lalu.
KAJIAN BERDASARKAN HADIS SAHIH
Minat kami terhadap pokok buah bunga nagealla sativa (habbatussauda’) diperkenalkan melalui sabda junjungan Nabi Muhammad SAW “ Dalam habbatus sauda’ (nagella sativa) terdapat penawar bagi segala penyakit kecuali maut “ Riwayat AlBukhari.
Lanjutan daripada hadis ini dalam kitab bertajuk “Medicine of The Prophet” Ibnu Qayyim al-jawziyyah (691H-751H) terdapat 50 kelebihan dan kebaikan bagi mereka yang terus menerus mengamalkannya terutama berkaitan saraf, tekanan darah, pernafasan, pembiakan, penghadaman dan organ-organ dalam badan, buah pinggang, memberi tenaga bagi orang lemah tenaga badan. Memulihkan kulit berjerawat, ekzema, kedut, membaiki tekstur kulit, arthiritis. Memberi kenikmatan menyegarkan badan dari keletihan. Bertindak membantu melancarkan darah, insomnia, kekejangan, mengurangkan kahak. Mengatasi masalah dalam perut dan usus, membantu mengurangkan gula dalam darah, merangsangkan salur pemakanan, meningkatkan metabolisme, menghilangkan angin. Dapat melegakan kembung perut, merangsangkan pancreas, mengurangkan berat badan, melawaskan buang air besar dan kecil, membantu menambahkan susu badan bagi wanita selepas bersalin dan banyak lagi.
( Habbatus-sauda ) ini dapat merangsangkan tubuh badan dan mengimbangi minda, jasad dan semangat dan membantu menghilangkan rasa penat yang tidak bermaya.
BAYI DAN KANAK-KANAK
Disamping memiliki banyak komponen pemakanan, buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') mengandungi karotene yang penting bagi pertumbuhan bayi. Semasa tempoh pembesaran kanak-kanak, buah bunga nigella sativa (habbatussauda') memberi kanak-kanak segala tenaga yang mereka perlukan bagi peringkat kehidupan yang serba aktif ini.
Penggunaan kerap buah bunga nigella sativa (habbatussauda') yang meningkatkan keutuhan system imun badan, akan mengurangkan tempoh dan rasa sakit yang teruk terutama musim sejuk, apabila kanak-kanak lebih mudah dijangkiti selsema.
ORANG TUA
Dengan sumber pemakanan yang kaya dan memberi tenaga dan digabungkan dengan cirri-ciri menguatkan lagi system imun, buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') merupakan pelengkap kesihatan yang ideal bagi orang tua.
Buah bunga nigella sativa (habbatussaubda')kaya dalam nilai pemakanan :
Monosaccharides ( satu molekul gula ) dalam bentuk glukosa, rhamnose, xylose dan arabinose ditemui dalam jintan hitam.
Buah bunga Nigella Sativa (habbatussaubda') mengandungi komponen polysaccharide tidak tepu (linoleic dan asid linolenic ). Asid lemak yang penting tidak boleh dihasilkan oleh badan itu sendiri dan oleh itu kita perlu mendapatkannya daripada sumber makanan.
Lima belas asid amino melengkapkan kandungan protein dalam buah bunga nigella sativa (habbatussaubda'), termasuk lapan belas daripada sembilan asid amino penting tidak boleh disentesis dalam badan kita dalam kuantiti yang mencukupi dan oleh itu perlu diperolehi daripada pemakanan kita.
Buah bunga Nagella Sativa ((habbatussaubda')) mengandungi Arginine, yang penting bagi pertumbuhan bayi.
Analisis kimia mendedahkan bahawa buah bunga nagella sativa ((habbatussaubda')) mengandungi karotena, yang apabila diproses oleh hati menjadi vitamin A, vitamin yang diketahui mempunyai ciri-ciri anti kanser.
Buah bunga nigella sativa (habbatussaubda') juga merupakan sumber kalsium, besi, natrium dan kalium. Tubuh badan hanya memerlukan jumlah yang kecil dan fungsi utama elemen-elemen ini adalah untuk bertindak sebagai konfaktor penting dalam pelbagai fungsi enzim.
KAJIAN BERDASARKAN PERUBATAN AYURVEDA
Dalam amalan kesihatan kecantikan Ayurveda, Siddha dan Unani yang bermaksud sains Kehidupan dalam buku Desheeya tradisional Ayurveda 5000 tahun dulu, hampir kesemua penyediaan iaitu kaluduru (Habbatussauda)
Juga akan kehilangan keupayaannya untuk melawan toksin, sekaligus menambahkan peluang untuk dijangkiti penyakit.
UJIAN SAINTIFIK
Menurut keputusan ujiajn ke atas 9 lelaki dan wanita mengenai serum kolestrol, pemberian pati buah bunga nagella sativa untuk tempoh 4 minggu telah mengurangkan dengan ketaranya jumlah paras kolestrol dalam darah dan pecahan LDL, HDL dalam hypercholestroleamic pesakit.
Tiada perubahan signifikan kepada triglycerides. Mengurangkan jumlah kolestrol LDL bermakna mengurangkan risiko penyakit jantung.
MENGGALAKKAN ENZIM
Satu kajian oleh Agarwhal (1979) menunjukkan bahawa minyak buah bunga nagella sativa (habbatussaubda') meningkatkan pengaliran susu bagi ibu-ibu yang menyusui anak dengan susu badan. Satu penyelidikan oleh Universiti of Colombo (1989), termasuk Sari Biologikal mendedahkan bahawa keupayaan buah bunga nagella sativa untuk meningkatkan pengaliran susu ibu boleh dikaitkan dengan kombinasi bahagian lipid dan struktur hormon yang didapati dalam buah bunga nagella sativa (habbatussaubda')
Ibnu Sina (980-1037) dalam menggambarkan habbatussauda’ sebagai “ meransang tenaga tubuh dan membantu memulihkan keletihan, masih tepat kepada pengamal kesihatan Tibb hari ini. Nilai –nilai pemakanan yang kaya yang terkandung di dalam habbatussauda’ seperti yang digariskan oleh analisis saintifik mengenai habbatussauda’menggambarkannya sebagai sumber tenaga yang sungguh baik.
Dari perspektif kesihatan Tibb habbatussauda’ mempunyai keupayaan untuk mengekal dan memulihkan panas badan. Diet orang barat, kebanyakannya diperbuat daripada makanan sejuk, ais dlm makanan kita, yugurt, pizza, keju dan kesemuanyanya mengurangkan haba semulajadi dalam badan kita yang diperlukan untuk fungsi optimum.
Tibb berpendapat bahawa punca kebanyakan penyakit adalah disebabkan oleh pengurangan kadar metabolisma (haba semulajadi). Badan manusia lemah apabila hilang tenaga.
NILAI KUALITI PEMAKANAN
Indek nilai kualiti pemakanan habbatussauda’ menunjukkan bahawa bagi setiap 100mg bahan mentah mengandungi :
Kandungan | Peratus (%) |
| 1.0 1.4 4.3 0.3 1.1 1.2 0.8 2.5 3.9 1.7 23.0 0.7 |
KHASIAT BAWANG PUTIH SECARA SAINTIFIK
PENCERNAANBawang putih membantu pencernaan dan menambahkan selera makan.Apabila dimakan mentah, bawang putih meransang perembesan air liur. Ia meluaskan tindakan pepsin (satu enzim yang membantu mencerna protein) dan menaikkan tahap asid hidroklorik di dalam perut. Ia juga meningkatkan perembesan cecair usus dan meluaskan tindakan enzim yang mencerna karbohidrat. Selain itu, bawang putih mengandungi banyak serat diet, vitamin B1, vitamin C dan baunya yang istimewa meransang nafsu makan kebanyakan individu.
PENYAKIT KARDIOVASKULARBawang putih merendahkan tahap lipoprotein yang 'jahat' contohnya LDL, VDL di dalam darah. Ia juga meningkatkan tahap lipoprotein yang baik contohnya HDL di dalam darah dan menyekat pengumpulan darah. Ini bermakna penggunaan bawang putih yang berterusan boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung.
BARAHBawang putih menyekat pembahagian dan pertumbuhan sel darah di bahagian seperti kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada dan serviks. Pati bawang putih boleh mengurangkan ketoksikan siklofosfamida, sejenis ubat yang digunakan dalam rawatan barah.
FUNGSI ORGANApabila bawang putih dimakan mentah, dialil sulfida membentuk hidrogen sulfida di dalam badan. Ini dikumuh melalui paru-paru iaitu tempat antibiotik dan tindakan ransangan berlaku. Melalui saraf spina dan vagus, hidrogen sulfida meransang pelbagai organ, menggalakkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.
TAHAP GULA DALAM DARAHBawang putih mengawal tahap gula dalam darah dengan berkesan. Ini amat penting bagi memastikan tiada gula berlebihan dalam badan. Apabila tahap gula berlebihan dalam tubuh , individu tersebut mudah dijangkiti pelbagai penyakit dan penyakit yang paling digeruni ialah kencing manis.
MINYAK BIJI ANGGUR
MINYAK BIJI ANGGUR PERAHAN SEJUK (MBA)
ANTIPENGOKSIDA BIOAKTIF SEMULAJADI 100%
Minyak Biji Anggur Perahan Sejuk (MBA) adalah semula jadi, tiada kesan sampingan. Nikmatilah kelebihan kandungan OPCnya yang tinggi iaitu satu agen antipengoksida bioaktif yang paling berkesan. Antara fungsinya:
- Menguatkan sistem imun anda
- Menurunkan paras kolestrol
- Menghalang pembentukan darah beku
- Memusnahkan radikal bebas yang berbahaya.
Minyak Biji Anggur perahan sejuk (MBA) mengandungi fitonutrien khusus yang didapati di dalam anggur dikenali sebagai Polifenol. Fitonutrien ini memainkan peranan penting dalam kesihatan manusia. Pada tahun 1985, Prof Jacques Masquelier mendapati polifenol yang terkandung dalam anggur dan bijinya mengandungi Oligomere Proanthrocyanidin (OPC) yang lebih tulen berbanding kumpulan fitonutrien yang lain. OPC merupakan antipengoksida paling berkesan dan melindungi tisu-tisu daripada pelbagai kecederaan pengoksidaan. OPC juga 50 kali lebih kuat daripada Vitamin E dan 30 kali lebih kuat daripada vitamin C. Biji Anggur merupakan sumber terbaik fitonutrien termasuk sebatian fenolik seperti Catechin, Epicatechin, Vitamin E dan Lesitin.
Manfaat kesihatan OPC
- Bertindak sebagai antipengoksida yang unggul dengan melindungi sel-sel di dalam badan daripada dimusnahkan oleh radikal bebas (yang menjadi penyebab kanser)
- Menurunkan paras kolestrol LDL, dengan itru menutunkan risiko penyakit kardiovaskular (serangan jantuing, angin ahmar, edema -pembengkakan, trombosis-pendarahan salur darah)
- Mengurangkan pengumpulan platelet (sel pembeku darah), dengan itu menurunkan risiko arteriosklerosis (penyumbatan saluran arteri darah)
- Merencatkan pembengkakan (edema) dan keradangan
- Melegakan masalah berpunca daripada vena varikos ( urat timbul)
- mengurangkan ketidakselesaan wanita berkaitan dengan menopouse.
- Mengurangkan kecenderungan Retinopati Diabetes ( penyumbatan salur darah ke mata yang boleh menyebabkan masalah penglihatan akibat kencing manis)
- Awet muda, memperbaiki kesihatan kulit dengan mengurangkan kerosakan, meningkatkan bekalan nutrien dan meningkatkan kekenyalan kulit.
Saturday, November 19, 2011
Halagel®
Halagel® Nutraceuticals
Halagel (M) Sdn. Bhd. has embarked into manufacturing of HALAGEL® Nutraceuticals for a wide range of products like Virgin Coconut Oil, Habbatus Sauda, Fish Oil, Cod Liver Oil, Garlic Oil etc. The gel mass ( capsule shell ) will be made from HALAGEL® Pharmaceutical Gelatin which has been approved Halal by the Islamic Development Department of Malaysia (JAKIM).
According to the most recent scientific studies and surveys, Softgel Capsules are the dosage form preferred by most customers. So it is not surprising that it is also the delivery system of choice for both the natural products industry and pharmaceutical manufactures.
What is a Softgel?
Soft Gelatin Capsules are one-piece capsules that encase a predetermined dose of liquid or semi liquid fill. Softgels are formed, filled and hermetically sealed in a single operation. Created of natural gelatin, they are easily biodegradable and pose absolutely no threat to the environment. In addition, airtight softgels have the ability to keep their contents fresh and potent for a prolonged period of time with little or no preservatives.
Softgel Capsules offer the following advantages
- Hermetically sealed
- Product differentiation by color, size and shape
- Portability and easy to swallow
- Tamper resistant and cloaks bad taste
- Uniformity and precision dosage
Halagel (M) Sdn Bhd is producing the following Halagel® Nutraceuticals :
- Halagel® Virgin Coconut Oil
Virgin Coconut Oil is rich of lauric acid, which is “medium chain fatty acid” as an additional function. It’s very important to help monolaurin (anti viral, anti bacteria and anti protozal) inside the human body.
Virgin Coconut oil can only be achieved by using fresh coconut meat or what is called non-copra. There are no chemicals and high heating used in further refining, since the natural, pure coconut oil is very stable with a shelf life of several years.
Benefits Of Virgin Coconut Oil.
- To help reduce risk of cancer.
- To help prevent bacteria, viral, fungal & parasite infections
- To help control diabetes
- To help supply important nutrients to body
- Keep skin soft & smooth
- To help prevent osteoporosis
- To help promote loss of excess weight by increasing metabolism
- Natural anti oxidant
- Halagel® Black Seed or Habbatus Sauda Oil
What Is Black Seed Oil?
Black Seed Oil or Habbatus-sauda is a medicinal herb which dates back its use to more than 3000 years. Black Seed Oil or Habbatus-sauda is also called as black cumin and botanically known as Nigella Sativa. Research on this seeds has proven that the cold pressed oil of this seed has valuable nutritional value as well as immune boosting properties.
The oil is obtained by cold pressing at very low temperature to maintain the chemical composition in this oil. No chemicals or catalysts are used in this process. The process is 100% natural. The oil is then double filtered to get pure oil of black seed.
The Importance Of Halagel® Black Seed Oil
- Anti Histamine
- Anti Tumor
- Anti Bacteria
- Anti Inflammation
- Help improve milk production for breastfeeding mother.
- Halagel® Omega-3 Fish Oil
Why Halagel® Omega 3 Fish Oil Important For Body?
Previous research has proven that Omega 3 Fish Oil is important for all stages. Omega 3 Fish Oil helps to balance our body and should be taken as a daily food supplement.
Previous research has proven that Omega 3 Fish Oil is important for all stages. Omega 3 Fish Oil helps to balance our body and should be taken as a daily food supplement.
Benefits Of Omega 3 Fish Oil
- To help reduce risk of arteriosclerosis & heart diseases
- To help in maintaining good blood pressure.
- To help improve brain function
- To help maintain balanced mood and sense of well being
- To help improve immunization system
- To help maintain healthy kidneys.
- To help in cancer treatment.
- To help maintain optimal cholesterol levels
- To help maintain healthy joints and better flexible movement
- To help in Strength and stamina
Each Halagel® Softgel contains 500 mg Fish Oil.
- Halagel® Evening Primrose Oil
Benefits Of Evening Primrose Oil
- Good for hair and nail
- Helps to treat cancer and diabetes.
- Helps to treat eczema
- Helps to treat cancer and being
- Help improve immunization system
Each Halagel® Softgel contains 500 mg Evening Primrose Oil.
- Halagel® Garlic Oil
Benefits Of Halagel® Garlic Oil
- Supports the cardiovascular system
- Help to reduces high cholesterol level
- Helps to prevent forming of blood clots
- Acts as anti-depressant & has anti-oxidant properties
- Helps to prevent from breast and skin cancer
- Has anti-bacteria and antivirus properties
- Halagel® Grape Seed Oil
The active compounds in grape seed are believed to have antioxidant properties. In fact, a recent study of healthy volunteers found that supplementation with grape seed extract substantially increased levels of antioxidants in the blood. Antioxidants found in grape seeds can neutralize free radicals and may reduce or even help prevent some of the damage they cause.
Benefits of Halagel® Grape Seed Oil
- Act as anti-oxidants which has good interact with body function
- Helps to reduce LDL cholesterol
- Helps to increase body immune system
- Act as collagen for healthy skin
- Helps to prevent from breast cancer
- Helps to repair, improve cells and body tissue
- Helps to protect body vessels
- Halagel® Extra Virgin Olive Oil
What Is Extra Virgin Olive Oil?
Olive trees have been agriculture product from the Asia continent for the past 6000 years. They grow in Iran, Syria and Palestine as well as the entire Mediterranean region.
Benefits of Halagel® Extra Virgin Olive Oil
- Helps to slow aging process & softens the skin
- Helps to reduce cholestrol level
- Helps to prevent breast cancer & skin cancer
- Helps to reduce high blood pressure
- Helps to reduce the risk of Alzheimer disease
- Helps to prevents kidney stone disease
Wednesday, November 09, 2011
SALINDAH LENGKAP
Rencana Pemakan & Rawatan Ibu Hamil dari 3 Bulan Hamil sehingga Habis Pantang.
Ibu-ibu hamil yang bijak akan memilih Salindah sebagai pemakanan dan rawatan dari 3 bulan sehingga habis pantang . Dengan kebaikan rumusan Homeopati, Biokimia dan Herbalisme yang istimewa ini, Zaman Kehamilan kini bukan lagi suatu kebimbangan malah lebih indah dan menyeronokkan . Ianya membantu ibu - ibu melahirkan si manja dengan lebih mudah.
Salindah diperkaya dengan Kalsium, Kalium, Ferum dan Magnesium untuk menjadikan ibu - ibu hamil lebih sihat dan si manja kelihatan lebih comel, cergas dan pintar. Tanpa kesan sampingan ibu - ibu akan lebih berkeyakinan sepanjang tempoh hamil dan Salindah selamat digunakan .
Setiap set akan datang bersama-sama dengan sebuah buku peraturan pengunaan yang lengkap. Antara isi kandungan buku ini ialah :
- Rancangan pemakanan kesihatan dan rawatan ibu hamil sehingga lepas pantang
- Rajah perkembangan bayi dari bulan ke bulan
- Khasiat dan panduan penggunaan Salindah
- Rancangan penjagaan kesihatan
- Senaman