Snek Ampo Dari Tanah Liat Panggang
JIKA tidak diberitahu terlebih dahulu, pasti ramai yang menyangka bahawa
hidangan di dalam pinggan itu merupakan kepingan coklat gelap yang
digulung.
Tuban, adalah salah satu desa di Jawa Timur Indonesia, dimana
orang-orang nya memakan tanah yang disebut dengan nama "ampo" yang
dipercayai bisa sebagai obat dan mereka mempercayai bahwa ampo bisa
menghilangkan rasa sakit.
Tuban merupakan satu-satunya tempat di dunia yang memakan tanah. Memang
ada orang-orang aneh di dunia yang suka makan pasir, dan benda aneh
lainnya. Tapi tidak ada yang memakan tanah panggang. Salah seorang
warga Tuban mengatakan bahwa dia sudah memakan ampo sejak dia masih
kecil dan ampo mendinginkan perutnya.
"Orang Tuban sahaja yang memakan tanah yang disebut ampo ini," kata seorang penjual ampo yang dikenali sebagai Rasima.
Jelas Rasima, ampo dipercayai mampu menghilangkan rasa sakit malah
menjadi ubat untuk pelbagai jenis penyakit. Ia merupakan makanan
turun-temurun warga kampung tersebut.
Cara membuat snek itu tidak terlalu sukar kerana tiada resipi khas
mengenainya. Untuk membuatnya hanya memerlukan tanah liat yang diambil
dari kawasan yang tidak tercemar.
"Cuma perlu cari tanah yang bersih yang tidak bercampur pasir.
Kemudian ditumbuk dan dipadatkan sehingga membentuk seperti bongkah segi
empat.
"Seterusnya kikis bongkah itu dan bentuk menjadi gulungan. Gulungan
itu kemudian dibakar dan diasapkan selama sejam. Selepas itu ia sedia
dimakan sebagai snek," kata Rasima.
Biasanya, Rasima menjual makanan tersebut di pasar sekitar rumahnya
dan mampu memperoleh pendapatan sebanyak 20,000 rupiah (RM6.80) sehari,
cukup untuk menyara keluarganya.
Biarpun tidak popular, ampo terus menjadi pilihan ramai penduduk
kampung tersebut sebagai salah satu cara untuk menjaga kesihatan.
Seorang peminat makanan itu yang enggan dikenali menjelaskan, dia
telah memakan tanah bakar tersebut sejak kecil lagi kerana ia memberi
keselesaan kepada perut dan menguatkan sistem pencernaan.
"Saya memakan ampo dari dahulu lagi kerana ia boleh menyejukkan perut
saya. Saya tidak pernah berdepan masalah sepanjang makan hidangan itu,"
katanya yang berusia 40-an.
No comments:
Post a Comment