Terkenal dengan khasiat perubatan, kandungan asid amino dan lemak yang terdapat pada ikan itu mampu menyembuhkan luka serta amat balk menyembuhkan penyakit tertentu antaranya gastnik.
Ikan haruanjuga mengandungi vitamin A yang membantu menambah daya penglihatan, melembapkan kulit dan bertindak sebagai antioksidan serta melambatkan proses penuaan.
Lendirnya pula mengandungi asid olelik dan linolik tidak tepu dan menariknya, kandungan kolagenya dapat mencantikkan kulit.
Baiklah, di bawah ini ialah resipi Haruan Masak Lada Hitam, khusus untuk ibu dalam pantang bersalin. Namun, dinasihatkan bagi yang bersalin secara pembedahan, usah letak banyak-banyak lada hitam. Cukup sebiji dua lada hitam yang ditumbuk.
1 ekor ikan haruan (dipotong dua)
1 biji bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang putih (diketuk)
5 cm halia (dihiris nipis)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
2 keping asam keping
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1. Masukkan bawang, bawang putih, halia dan lada hitam dalam periuk berisi air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan garam secukup rasa dan asam keping.
4. Biarkan seketika hingga masak.
0 comments:
Post a Comment