ANDA adalah...
apa yang anda...MAKAN!
APAKAH GELATIN?
Gelatin adalah Sejenis protein lengkap yang dihasilkan daripada sumber binatang iaitu daripada kulit, sendi-sendinya. Gelatin bersumber dari tulang hewan yang diproses dengan larutan kimia hingga larutan tersebut mengental dan mengandung gelatin. Gelatin sebenarnya mempunyai banyak manfaat dan kegunaan.
Gelatin adalah satu bahan yang digunakan di dalam industri makanan dan perubatan kerana sifatnya yang unik. Manusia telah menggunakan gelatin sejak beratus-ratus tahun yang lalu. Kini, kegunaannya telah diperluaskan ke dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan teknikal pula. Tanpa gelatin, sesetengah produk tidak mungkin dapat dihasilkan.
Gelatin juga boleh didapati daripada tumbuhan tetapi dengan hanya kadar yang sedikit dan komersial.
Kegunaan:
Bahan pemantap: Aiskrim, Gula Aising.
Pengimulsi: Agen campuran bagi bahan berminyak dan bahan berair.
Pemekat makanan: Memekatkan bahan perisa dalam sirap aiskrim.
Pengental: Jeli, Gula-Gula Julub, makanan berdaging.
Bahan penggebu: menggunakan gelatin sbg penggebu makanan.
0 comments:
Post a Comment